Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Energiaital okozhatta három fiatal halálát

Egy népszerű energiaital okozhatta 2003 óta három kanadai fiatal halálát - közölte a kanadai egészségügyi minisztérium jelentésére hivatkozva a The Toronto Star.
Egy népszerű energiaital okozhatta 2003 óta három kanadai fiatal halálát - közölte a kanadai egészségügyi minisztérium jelentésére hivatkozva vasárnap internetes kiadásában a The Toronto Star.

A jelentés szerint egy 18 éves és két 15 éves fiú azt követően halt meg, hogy Red Bullt ivott (az utóbbi kettő egyike emellett egy másik, Monster Energy márkájú energiaitalt is fogyasztott). A kanadai egészségügyi illetékesek szerint a Red Bullnak a jelek szerint több káros mellékhatása van, mint a hasonló termékeknek.

35 kanadai esetében különböző energiaitaloknak tulajdonítják a rendszertelen szívverés és az amnézia kialakulását. Az egészségügyi károsodást 19 esetben - beleértve a 3 halálesetet is - a Red Bull fogyasztásával hozták összefüggésbe. A káros mellékhatásokat 15 esetben olyan fiataloknál figyelték meg, akik még nem töltötték be a 19. életévüket.

A kanadai egészségügyi tárca és az energiaital-gyártók illetékesei ugyanakkor egybehangzóan rámutattak arra, hogy a jelentés - fogyasztói, gyógyszerészi, orvosi és ápolónői véleményre alapozva - csupán a gyanút fogalmazza a káros mellékhatásokkal kapcsolatban. A dokumentum arra vonatkozó, konkrét orvosi bizonyítékokat, hogy ezeket a termék váltotta volna ki, nem tartalmaz.

Nemrégiben az Egyesült Államokban jelent meg olyan jelentés, amely szerint 13 haláleset állhat összefüggésben a szintén magas koffeintartalmú, 5-hour Energy márkájú ital fogyasztásával. Két szenátor, Dick Durbin és Richard Blumenthal ennek hatására kezdeményezte, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) szabja meg az energiaitalok engedélyezett koffeintartalmának felső határát.

A tudatmódosító szerekkel és a mentális egészséggel foglalkozó amerikai kormányhivatal (SAMHSA) szerint 2005 és 2009 között több mint a 11-szeresére, 1128-ról 13 114-re nőt azoknak a száma, akiknek energiaital-fogyasztás következtében sürgősségi ellátásra volt szükségük. Ezen páciensek mintegy fele olyan 18-25 év közötti fiatal volt, aki alkoholt is fogyasztott.

Több kanadai tartományban korlátozni szándékoznak az energiaitalok árusítását. Az országban tavaly szövetségi szinten korlátozták az ilyen italok koffeintartalmát, és előírták, hogy kötelező feltüntetni rajtuk, hogy nem javasolt őket alkohollal együtt fogyasztani.

Olvasóink írták

 • 11. @.hu 2012. november 19. 21:15
  „Jújha 9 év alatt 3 ember ! Nagyon veszélyes ez a szer!”
 • 10. ATX 2012. november 19. 16:47
  „7: Ott van a címben, hogy "okozhatta". Vagy akár nem is okozhatta...”
 • 9. Mankapunka 2012. november 19. 15:44
  „2003..................

  Nem lehet,hogy a Nesquik nyuszi is közre játszott?”
 • 8. Infamous 2012. november 19. 15:11
  „nem kell ilyet inni, aztán jónapot! egyébként meg mindenki azt tesz az egészségével, amit akar... (lásd: cigaretta, szesz, stb...)”
 • 7. zsír.a.buli? 2012. november 19. 11:44
  „szerintem ez kamu.”
 • 6. gonzo 2012. november 19. 11:15
  „Mivel marha olcsó a fiatalok már üdítő helyett isszák,ez valós veszély szerintem is.A benne levő taurin pl. sok országban tiltott dolog.(A taurin ugye azért felel,hogy a sejtekbe hamarabb jusson el a táplálék).Régebben,komolyabb fizikai megterhelésnél én is ittam egyet-egyet és állítom,hogy hatott,no nem energiát adott(ezért hibás már az elnevezése is),hanem felpörgette kicsit az embert,lendületet adott.Mostanában azonban már semmi ilyet nem érzek,úgyhogy le is szoktam róla,néha-néha veszek de igazából semmi hatást nem várok tőle-nincs is.Nem hiszem,hogy túlzottan hasznos dolog lenne nagy mennyiségben inni,régebben rá is volt írva,hogy napi adag max 2 vagy 1 már nem is emlékszem.Most meg már nem csak fél literes,hanem 2(!) literest is lehet kapni.Hiába,a piac(a hiénák)reagált az igényekre......”
 • 5. agy 2012. november 19. 09:58
  „Szerintem kocesszióba kéne adni az energiaital árusítását is. ;-) Ez jó ok egy újabb "adó"-ra.”
 • 4. ATX 2012. november 19. 09:56
  „Kanadában...”
 • 3. bn 2012. november 19. 09:34
  „#1: akkor tiltsák be a cigit, az alkoholt, és az autókat, és a gravitációt, mert az is sok fiatal és idős halálát okozza. Hülyék ellen nem lehet védekezni. Mindenki úgy öli meg mahát, ahogy neki szimpatikus.
  A legnagyobb baj az ezekkel az energiaitalokkal, hogy naponta szerintem maximum 2 dl szabadna belőle meginni. Ezzel szemben például a Monster nevű termék kapható fél literes dobozban is. Na most ha abból kettőt megisznak akkor az a napi adag ötszöröse. Ha nagyon okosak, akkor keverik alkohollal, mint például a whisky+red-bull, és abból sem egyet isznak. Mivel mozogni nem nagyon mozognak, állóképességük nincs, a szívük nem nagyon bírja ezt a fajta terhelést.”
 • 2. ATXadmin 2012. november 19. 09:20
  „1, mindenki saját maga eldöntheti iszik ilyet vagy nem.....”
 • 1. rubeola 2012. november 19. 08:33
  „NAGYON JÓ LENNE, HA BETILTANÁK EGY AZ EGYBEN!!! KEVESEBB FIATAL MENNE TÖNKRE!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapások a melegházasság elleni újabb tüntetésen Párizsban

Összecsapások törtek ki vasárnap a melegházasság engedélyezése elleni újabb tüntetésen Párizsban,… Tovább olvasom