Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Energetikai forradalmat követelnek Nagy-Britanniától

Nagy-Britanniának valóságos energetikai forradalmat kel végrehajtania, ha teljesíteni akarja azt a programot, amelyet az Európai Bizottság javasolt a héten a 27 tagállam számára a klímaváltozás megelőzése céljából.Mint az Independent című brit napilap weboldalán olvasható, Nagy-Britanniában 8-szorosra kell emelni azt az áramhányadot, amelyet megújuló energiahordozóból állítanak elő.
Eddig a villanyáram 5 százalékát nyerték megújuló forrásból, például szélerőművekből, ezt az arányt 40 százalékra kell felemelniük 2020-ra. Nagy-Britanniában a szárazföldi szélmotorok számát két és félszeresre kell növelni, a tengerparti szélturbinákét viszont 150-szeresre. A mostani150 parti szélturbina helyett 7,500-nak kell üzemelnie 2020-ban.

Az Európai Bizottság által tagországokra lebontva kidolgozott program alighanem arra fogja ösztönözni a londoni kormányt, hogy újra elővegye a környezetvédők által támadott, csaknem 20-kilométer hosszú árapályerőmű tervét. A megújuló forrásból származó elektromosáram-termelésre vonatkozóan az EU-előirányzat kétszer akkora erőfeszítést követel a londoni kormánytól, mint amennyit az eddig tervezett.

Nagy-Britannia egyelőre sereghajtó az EU-ban a megújuló energetikai források hasznosításában. Az összes energiának (és nem csak az elektromos áramnak) csupán 1,3 százalékát állítják elő megújuló forrásból. Az új EU-program szerint ezt 15 százalékra kell emelni. Az Európai Bizottság javaslata szerint az EU-nak együttesen 20 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását 2020-ig.

Ugyanarra az időre az összes falhasznált energiának 20 százalékát kell megújuló forrásból előállítani. A kollektív célokon belül a Bizottság keményebb követelményeket szabott az EU régi és gazdag tagállamaival szemben, és elnézőbben bánt az új, szegényebb országokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohányzásért jelentették fel a volt német kancellárt

Közintézményben való dohányzásért feljelentették Helmut Schmidt volt nyugatnémet kancellárt és… Tovább olvasom