Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Emlékművet kapott Hitler merénylője Berlinben

Emlékművet állítottak a német főváros szívében Adolf Hitler egykori merénylőjének, aki 1939 novemberében kísérletet tett a náci diktátor megölésére.
Georg Elser asztalosmester saját készítésű pokolgépet helyezett el a müncheni Bürgerbräukeller pódiumán, ahol Hitler készült beszédet mondani. A merénylet azonban nem sikerült, mert a "Führer" a tervezettnél néhány perccel korábban elhagyta a termet. A detonáció több embert megölt. Elsert elfogták, és a dachaui koncentrációs táborba hurcolták, majd 1945 áprilisában meggyilkolták.

A világhírű drámaíró, Rolf Hochhuth kezdeményezésére készült emlékmű Elser arcélét formázza. A 17 méter magas, lámpafüzérrel övezett acélszalag a belvárosi Wilhelmstrassén emelkedik a magasba - ott, ahol egykor a hitleri bunker, valamint a náci korszak külügyminisztériuma állt. A helyszín kiválasztásában az a szándék vezette a kezdeményezőket és a berlini szenátus (tartományi kormány) kulturális illetékeseit, hogy az Ulrich Klages alkotta emlékmű a náci tettesek működési helye fölé magasodjon.

Elserről évtizedeken át nem illett beszélni, amiben szerepet játszott a merénylet nyolc - vétlen - áldozata. Münchenben csak a 80-as évek közepén változott meg a vélekedés tettéről: azóta egy általános iskola homlokzatán minden este 21:20 órakor - az egykori detonáció időpontjában - neonfelirat gyullad ki, Elser tettére emlékeztetve. Az asztalos bajorországi szülővárosa, Königsbronn 2010-ben állított szobrot a néhai ellenállónak a városka pályaudvara előtt.

Olvasóink írták

 • 5. SC 2011. november 11. 15:06
  „Igen,65 év alatt már az elkövetkező 10 nemzedék helyett is bocsánatot kértek...Kicsit ez már hogy is mondjam...túlzás?”
 • 4. elihu 2011. november 11. 13:24
  „A németeknek abba kéne már hagyni ezt a folyamatos "mea culpa" -zást. Hiába, a németeket is ugyanúgy lelki és identitástudati mélypontra nyomták mint a magyarokat. Nem mondom hogy kik, azt tudja mindenki...”
 • 3. SC 2011. november 10. 21:05
  „Kaphatott volna,igen.De hát ő is ugyanazt az egyenruhát hordta.Egyesek szerint így már nem okés.”
 • 2. paris18 2011. november 10. 18:24
  „1.
  ilyen erővel ő is kaphatott volna”
 • 1. SC 2011. november 10. 17:23
  „A főcím olvasásakor azt hittem,hogy Claus von Stauffenberg-nek állítanak szobrot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tibeti szerzetes gyújtotta fel magát

A honfitársaival vállalt szolidaritás jegyében újabb tibeti gyújtotta fel magát csütörtökön Nepál… Tovább olvasom