Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Emberölés miatt nyomoznak a kormányfő ellen

A pakisztáni rendőrség emberölés gyanújával nyomozást indított az ország miniszterelnöke, Navaz Sarif ellen csütörtökön.
Az iszlámábádi parlamentet a gyilkossági ügy kapcsán körülzáró tüntetők vezetői ezután közölték, készek tárgyalni a belpolitikai válságról.

A hatóságok Sarifot és húsz másik embert azzal gyanúsítanak az ügyben, hogy felelősség terheli őket 14 tüntető haláláért, akiket június közepén rendőrök öltek meg Lahore városában. A megölt tüntetők Muhammad Tahir ul-Kadri vallási vezető hívei voltak.

Az incidens miatt a kormánnyal szemben amúgy is erősen kritikus Kadri követőinek ezrei a múlt héten körülzárták a parlament épületét Iszlámábádban, a blokád miatt a képviselőket egy hátsó bejáraton kellett kimenekíteni.

Kadri csütörtökig adott határidőt a vezetésnek arra, hogy vizsgálatot indítson a Lahore-i vérengzéssel kapcsolatban, de a nap folyamán - még a nyomozás bejelentése előtt - arra szólította fel híveit, hogy térjenek haza.

"A pakisztániakat éhség, szegénység és igazságtalanság sújtja, de senki sem törődik velük" - közölte Kadri pártja közleményében. Néhány órával később azonban a vallási vezető bejelentette, hajlandó tárgyalásokat folytatni a nagy politikai befolyással rendelkező hadsereg közvetítésével a fővárost megbénító belpolitikai válságról, miután a kabinet a fegyveres erők segítségét kérte.

"A hadsereg parancsnoka arra kért minket, adjunk (Sarifnak) huszonnégy órát a válság megoldására" - mondta Kadri Iszlámábádban több ezer híve előtt.

Imran Hán egykori krikettsztár, az ország harmadik legnagyobb pártjának elnöke, aki az elmúlt napokban egy másik iszlámábádi tüntetéssorozat vezetőjeként lépett fel, ugyancsak megismételte Kadri várakozásra buzdító szavait. "Készek vagyunk elfogadni a hadsereg felhívását, hogy tárgyalásos úton rendezzük a helyzetet" - jelentette ki Hán.

Korábban a főváros központjában Hán arról biztosította híveit, hogy folytatja a demonstrációt. "Egy tapodtat sem fogok mozdulni innen. Nem vagyok hajlandó elfogadni ezt a monarchiát, igazi demokráciát akarok. Tudom, hogy a pakisztáni nép nem fog elhagyni" - hangsúlyozta.

Iszlámábádban már két hete tartanak a nagyszabású kormányellenes tüntetések. Imran Hán a kormányfő lemondását, Kadri a miniszterelnök távozása mellett választójogi reformot is követel.

Egyebek mellett azzal vádolják Navaz Sarifot, hogy választási csalással jutott hatalomra. Az ellenzék korábban több alkalommal elutasította a felhívást, hogy a nagy politikai befolyással rendelkező hadsereg közvetítésével tárgyalásokat folytasson a kormánnyal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban újraindítják a roncsprémium programot

A roncsprémiummal kizárólag Oroszországban gyártott autók vásárolhatóak meg. Tovább olvasom