Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elvonótábor számítógépfüggőknek

Elvonótábort hoztak létre Dél-Koreában számítógépfüggő fialalok számára. Az elmúlt években többen meghaltak végkimerültségben, mert napokon át, megállás nélkül játszottak az interneten. A kiskorúak harminc százaléka ki van téve az internetfüggés veszélyének - derül ki a New York Times vasárnapi számának egyik cikkéből.
A dél-koreaiak úgy tartják, a világon náluk a legnagyobb az internet-hozzáférés: a háztartások 90 százalékának van csatlakozása a világhálóhoz, miután az rendkivül olcsó. A diákok egyre növekvő számban kerülik az iskolát, hogy számítógépeik közelében maradhassanak.

Egy szöuli gyerekpszichiáter szerint mintegy 2,4 millió 18 évnél fiatalabb (az összes kiskorú mintegy harminc százaléka) ki van téve az internet-függés veszélyének. Közülük negyedmillióan már függő magatartást tanúsítanak: képtelenek megállni, hogy ne üljenek le a gép elé, nő a tolerancia-szintjük, vagyis egyre hosszabb időt képesek a monitorra bámulva tölteni, és ha valami megakadályozza őket kedvenc tevékenységük folytatásában, akkor dühösek lesznek és sóvárognak utána - ezek pedig elvonási tünetek.

A szöuli kormány a probléma megoldására 140 tanácsadó központot hozott létre internet-függők számára, 100 kórházban különféle kezelési programokban vehetnek részt, az idén pedig megalakult az elvonótábor fiataloknak Szöul közelében. Az erdős részen felállított tábor ingyenes, és négyszeres-ötszörös a túljelentkezés. A résztvevők nem számítógépezhetnek a 12 napos "kúra" alatt, és a mobiljukat is csak egy órára használhatják naponta, megakadályozandó, hogy azon is játszani kezdjenek. Sok testgyakorlatot végeznek és lovagolnak, ami által érzelmileg a való világhoz kapcsolódhatnak a virtuális helyett.

A tábor egyik vezetője azt mondta: a fiatalok itt megtapasztalhatnak egy számítógép-mentes életstílust, amelyben sosem volt részük. Egy 15 éves fiú, Li Cseng Hun azért került a táborba, mert naponta 17 órán át játszotta a "Sudden Attack" (Váratlan támadás) nevű számítógépes szerepjátékot. Hogy eleget aludjon, egy-két iskolai napot megspórolt magának. A tábor után azt mondta: tényleg kevesebbet gondol már a játékokra, így aztán lehet, hogy most már csak napi öt órát tölt online.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

28 halott az ukrajnai sújtólégrobbanásban

Sújtólégrobbanás volt egy ukrajnai szénbányában vasárnap hajnalban. A legfrissebb adatok szerint 28… Tovább olvasom