Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Elüldözésük helyett a cigányok integrációját sürgeti az Európa Tanács

A cigányok elüldözése helyett integrációjukra szólítja fel az Európa Tanács(ET)tagállamait a szervezet kisebbségi biztosa.
A cigányok elüldözése helyett integrációjukra szólítja fel az Európa Tanács(ET)tagállamait a szervezet kisebbségi biztosa, Nils Muiznieks csütörtökön közzétett közleményében.

A lett politikus rámutat, hogy a romák helyzetéről sok vita folyt Európában az elmúlt években, de úgy látja, a kormányok nem sok konkrét intézkedést hoztak "Európa leginkább megkülönböztetett kisebbségének" érdekében.

Nils Muiznieks leszögezi: véget kell vetni a kilakoltatások ördögi körének. Az ET biztosa szerint Franciaországban nyáron és ősszel több mint 5000 romát lakoltattak ki, Olaszországban szeptemberben 250 cigányt kényszerítettek lakhelye elhagyására a hatóságok. A csehországi Ostravában olyan lerobbant épületekből telepítettek ki roma családokat, amelyekben évek óta éltek, szociális szervezetek szerint pedig olyan helyre költöztették őket, amely nem megfelelő a gyerekek számára. Szerbiában, Belgrádban pedig mintegy 1000 cigányt lakoltattak ki idén tavasszal; közülük egyesek más városokban kerestek menedéket, másokat Belgrád külső részén, konténerekben helyeztek el, ahol sem munkalehetőség nincs, sem egészségügyi ellátáshoz nem férnek hozzá - ismerteti a kisebbségi biztos.

Muiznieks úgy véli, hogy a társadalmi integráció nélküli kilakoltatások hasztalanok, a romák elüldözése nem jelent hosszú távú megoldást az őket sújtó társadalmi kirekesztettségre és mélyszegénységre. A biztos szerint a kilakoltatások még károsak is a társadalmi integráció szempontjából, mert a kilakoltatott családok gyermekei így a legtöbbször az iskolából is kiesnek.

"A kilakoltatások közül sok ellentétes az emberi jogok nemzetközi követelményeivel, amelyek több jogot is biztosítanak a kilakoltatottak számára, így a megfelelő szálláson történő elhelyezés vagy a jogorvoslat lehetőségét is" - fejti ki az ET kisebbségi biztosa.

A kilakoltatások alkalmával Muiznieks szerint a rendőrök többször alkalmaznak túlzott erőszakot, egyes politikusok és médiumok pedig romaellenességet szítanak a társadalomban, ezért a kilakoltatottakat gyakorta tiltakozással és ellenségességgel fogadják ott, ahová a hatóságok költöztetik őket.

"A mélyen gyökerező előítéletek és a megkülönböztetés elleni küzdelem elsőbbséget kell kapjon, mert ezek megakadályoznak bármilyen előrelépést a romák integrációjának terén. A politikusoknak és a döntéshozóknak fel kellene hagyniuk a megbélyegző retorikával" - írja közleményében Nils Muiznieks.

A biztos a cigányok lakhatási gondjainak megoldására szólítja fel a tagállamokat, de leszögezi, hogy a romákat szegregációba kényszerítő "gettósításról" bebizonyosodott, hogy nem jelent életképes megoldást, ráadásul ez Muiznieks szerint sérti a diszkrimináció tilalmának elvét.

A kilakoltatások pedig nemcsak költségesek és nem hatékonyak, hanem embertelenek is. Ezeknek véget kell vetni, és a kilakoltatásokat olyan hatékony integrációs politikáknak kell felváltaniuk, amelyek kedvező eredményekkel szolgálnak nemcsak az érintett roma családok, hanem az egész társadalom számára - zárja közleményét Nils Muiznieks.

Olvasóink írták

 • 5. Santos 2012. november 24. 13:32
  „Hát,ha van még hely Lettország-ban?”
 • 4. szekelyse50 2012. november 22. 18:17
  „Nálunk tökéletes az integráció,ha nem tetszik valami leütik a Polgármestert.”
 • 3. vonLichthofen 2012. november 22. 17:56
  „Lettország mindig is egy melegszívű, befogadásra kész ország volt, rengeteg bögyös szőkével és rengeteg fölösleges pénzzel.
  Adjuk oda nekik az összes itt már egyszer ´´befogadott´´ indiai bevándorlót rajkóstul, patkányostul, tetvestül együtt, nagyban emelik majd a befogadó ország kulturális, egészségügyi és bűnűgyi statisztikáját.
  És, hogy megmutassuk, hogy még van magyar lovagiasság - a lettektől egy buznyákot sem fogadunk el viszonzásul - legyen mind az övék ingyen!”
 • 2. háté 2012. november 22. 16:45
  „Elüldözésük helyett a cigányok integrációját sürgeti az Európa Tanács
  - a magyarok /mi!/ támogatják, hogy mindenki a hazájában élhessen- irány India!”
 • 1. gyugyu1 2012. november 22. 14:54
  „Kedves Európa Tanács ! Ezennel felajánlunk Önöknek 10 ezer Kanadából kirúgott magyar cigányt !!

  Legyenek szívesek megmutatni,hogy kell őket integrálni mert nekünk vagy 400 éve nem sikerült !

  Ha sikerrel járnak tudunk még nélkülözni kb 790 ezret !!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy zólyomi üzemben: hárman meghaltak

Három volt munkatársát lőtte agyon csütörtökön Zólyomban egy helyi cég elbocsátott ügyvezetője. Tovább olvasom