Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Eltűnt robbanóanyagok! Nem is őrizték a raktárat?

Franciaország - Gyakorlatilag egyáltalán nem védték azt a franciaországi raktárt, ahonnan 28 kilogramm nagy erejű robbanóanyag és több detonátor tűnt el - közölte egy helyi tisztségviselő. A dél-franciaországi Cobras város mellett lévő raktár őrzésének megerősítését 2009-re tervezték, és addig nem is tárolhattak volna ott robbanóanyagokat.
A 28 kilogramm Semtex robbanóanyag és a hozzájuk tartozó detonátorok eltűnését pénteken vették észre, de már pár nappal korábban elvihették azokat - tudta meg egy bírósági forrástól az AFP francia hírügynökség.

A francia belügyminiszter közleményben tudatta, hogy az robbanóanyag eltűnéséért a nem megfelelő biztonsági intézkedések tehetők felelőssé, és raktárt vezető embert azonnal elbocsátották állásából.

Egy helyi tisztségviselő az AFP-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta, hogy az egykori erődöt 2005-ben adta el a védelmi minisztérium a belügyminisztériumnak, és azóta a területen gyakorlatilag teljesen védtelen volt. Xavier de Fuerst elmondta, hogy a tervek szerint 2009-ben erősítették volna az őrzést, például a térfigyelő kamerák visszaszerelésével, és a bejárat megerősítésével.

A tisztviselő az RTL rádiónak nyilatkozva közölte, hogy csak 2009 után tervezték, hogy robbanóanyagokat tárolnak a helyszínen, és a most eltűnt Semtex tárolását "biztosan nem engedélyezték". Fuers szerint sem a helyi hatóságok, sem a rendőrség nem tudott az ott tárolt plasztik robbanóanyagokról, amelyet a francia bombaszakértők régi, második világháborús lőszerek megsemmisítésére szoktak használni, de gyakran alkalmazzák terroristák is.

Cobras polgármestere dühének és meglepődésének adott hangot amiatt, hogy egyik napról a másikra veszélyes robbanóanyagokat tároltak megfelelő védelme nélkül. Thierry Butin elmondta, hogy nemrég találkozott a polgári védelem embereivel, hogy megbeszéljék milyen védelmi intézkedéseket kell végrehajtani, mielőtt robbanóanyagokat szállítanának a területre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juscsenko az ukrán egységért mászott

Több mint ezer híve, munkatársa és beosztottja társaságában három évi szünet után újból megmászta… Tovább olvasom