Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Eltűnt Boeing: nem valószínű, hogy terrorcselekmény történt

Eddig mintegy 600 ezer ember vizsgálta az amerikai DigitalGlobe vállalat műholdfelvételeit, hogy nyomára bukkanjon a Malaysia Airlines eltűnt utasszállítógépének.
Százezrek keresik műholdfelvételeken a Boeing nyomát

Eddig mintegy 600 ezer ember vizsgálta az amerikai DigitalGlobe vállalat műholdfelvételeit, hogy nyomára bukkanjon a Malaysia Airlines eltűnt utasszállítógépének - közölte a coloradói központú cég kedden.

A weboldal látogatói az óceán óriási felbontásban, véletlenszerűen eléjük tárt részletén, kockáról kockára vizsgálhatják át a vízfelszínt, és négyféle jelzést helyezhetnek el a felvételeken, amennyiben azokon roncsdarabot, mentőcsónakot, olajfoltot vagy más nyomot vélnek felfedezni.

A DigitalGlobe úgynevezett crowdsourcing kampánya arra irányul, hogy emberek tömegét vonják be a kutatásba, s a társaság azt tervezi, hogy naponta frissíti majd a http://www.tomnod.com weboldalon átvizsgálható felvételeket.

Shay Har-Noy, a cég műholdas Föld-felvételeiért felelős főigazgatója elmondta, hogy nem sokkal a Kuala Lumpur és Peking közötti közlekedő MH370 járat eltűnése után érdeklődők e-mailekben kérték, hogy átvizsgálhassák műholdfelvételeiket. Ezután tették közzé felhívásukat, és a reagálást a főigazgató "egészen elemi erejűnek" nevezte.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok kormányügynökségei szintén hozzáférnek a cég öt képalkotó műholdjának felvételeihez.

A malajziai hadsereg kedden azt közölte, hogy egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton 239 emberrel a fedélzetén eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet, vagyis több száz kilométerrel távolabb attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről.

Korábban

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekmény történt a Malaysia Airlines malajziai légitársaság szombaton eltűnt utasszállító repülőgépén - közölte Ronald Noble, az Interpol főtitkára kedden.

"Minél több információhoz jutunk, annál inkább hajlunk arra a konklúzióra, hogy nem terrorcselekmény történt" - mondta Noble Lyonban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Interpol kedden közzétette két iráni férfi fotóját, akik lopott osztrák, illetve olasz útlevéllel szálltak fel az eltűnt Boeing 777-es gépre Kuala Lumpurban. Noble szerint a két, 19, illetve 28 éves férfi iráni útlevéllel Dohából érkezett a maláj fővárosba, ott juthattak hozzá a lopott úti okmányokhoz.

Korábban felmerült, hogy a lopott útlevelekkel a kilétüket ezúton eltitkolni próbáló terroristák szállhattak fel a gépre, és később felrobbanthatták azt.

A thaiföldi rendőrség korábban közölte, hogy a két férfi valószínűleg nem terrorista, hanem menedékkérő volt. Egyikük Németországba tartott, ahol édesanyja él, a másikuk pedig Koppenhágába utazott volna tovább. Noble szerint az is felmerült, hogy az irániak embercsempészektől szerezték a lopott útleveleket.

Az Interpol az irániak kilétének nyilvánosságra hozásától azt reméli, hogy családtagjaik kapcsolatba lépnek majd a hatóságokkal, és új információkkal fognak szolgálni a nyomozáshoz.

Kiterjesztették az eltűnt utasszállító kutatását

A délkelet-ázsiai ország ellenkező oldaláról és egy jóval délebbre eső térségről van szó, mint ahol eddig keresték - eredménytelenül - a fedélzetén 239 emberrel szombaton eltűnt, Pekingbe tartó járatot.

A Malaysian Airlines közleménye szerint a gép roncsait most már nemcsak az előírt repülési útvonal mentén keresik.

A vietnami légierő tovább keresi a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es repülőgépét. Fotó: MTI/EPA (galéria)

"A figyelem középpontjába a Maláj-félsziget nyugati oldalán Malaka-szoros került", miután a feltételezések szerint a gép pilótái megpróbálhattak visszatérni Kuala Lumpur repülőterére, Subangba - áll a a közleményben.

A vietnami hadsereg vezérkari főnökének helyettese közben közölte: parancsot adott arra, hogy mentőalakulataik terjesszék ki az eltűnt repülőgép utáni szárazföldi kutatást északi irányban, egészen az ország Laosszal és Kambodzsával közös, hármas határáig.

A vietnami légierő tovább keresi a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es repülőgépét. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A két bejelentés jól tükrözi, hogy a hatóságok előtt mekkora feladatként tornyosul az egyelőre támpontok nélküli kutatás a radarképernyőkről vészjelzés nélkül eltűnt utasszállító gép után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Basescu kitiltaná Romániából a Jobbikot

A Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a román kormánytól és parlamenttől kedden a román államfő. Tovább olvasom