Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Eltérő eredményt jósol az MKP és a Híd számára két újabb felmérés

Eltérő választási eredményt jósol a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt számára két felmérés, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban, két nappal a szlovákiai parlamenti választások előtt.

A Közvélemény-kutató Intézet (AVVM) május végén és június elején készített felméréésből az derül ki, hogy az MKP-ra a megkérdezettek 4,7 százaléka szavazna, míg a Hídra kerek öt százalék. Ha valóban ilyen eredmény születne, akkor az MKP nem kerülne be a parlamentbe, míg a Híd éppen hogy csak teljesítené az ötszázalékos küszöböt. A Focus közvélemény-kutató intézet ugyanakkor nagyobb támogatottságot mutatott ki az említett két pártnak.

A magyar pártok esetében a szlovákiai felmérések gyakorlatilag mindig torzítanak, mert választóik döntő mértékben az ország déli régióiban élnek, így egy átfogó kutatással nehéz pontosan meghatározni támogatottságukat, amely alapvetően regionális.

Az AVVM szerint a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné a választást 31,6 százalékos támogatottsággal, míg a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 15 százalékkal. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomé (KDH) 10,4 százalékos támogatottsággal. Rajtuk kívül bejutna még a 150 tagú képviselőházba a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 9,3 százalékkal, a néhány hónapja alakult Szövetség Európa Nemzeteiért (AZEN) 6,2 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal.

A Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 4,2 százalékos támogatottsággal az MKP-hoz hasonlóan ugyancsak nem kerülne be a parlamentbe. Érdemes megjegyezni, hogy a gyakorlatilag ismeretlen AZEN bejutását a törvényhozásba eddig csak az AVVM mérte, amely a kisebb közvélemény-kutató intézetek közé tartozik.
Szintén csütörtökön hozták nyilvánosságra a Focus közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét, amely szerint az MKP és a Híd is bejutna a parlamentbe.

A Focus szerint a következő eredmény születne: Smer 29,5 százalék, SaS 12,4 százalék, SDKU 12,1 százalék, KDH 9,2 százalék, SNS 7,7 százalék, Híd 6,5 százalék, MKP 5,2 százalék és HZDS 5 százalék. A parlamenti mandátumok megoszlása: Smer 51, SaS 21, SDKU 21, KDH 16, SNS 13, Híd 11, MKP 9, HZDS 8 képviselői hely. Az AVVM felméréséhez képest bejutna a parlamentbe a HZDS, de az AZEN nem tudja majd átlépni a parlamenti küszöböt.

Szlovákiában szombaton tartanak parlamenti választást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyi igazolvánnyal is be lehet lépni szombattól Szerbiába

Személyi igazolvánnyal is beléphetnek szombattól a magyar állampolgárok Szerbiába - közölte a… Tovább olvasom