Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Eltemették Jörg Haidert

Ausztria - Államférfinak kijáró külsőségek közepette vettek végső búcsút szombaton Klagenfurtban Jörg Haidertől, az autóbalesetben meghalt karintiai tartományi elöljárótól, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnökétől.


Végső búcsú

Az osztrák jobboldali-populista tábor provokatív megnyilvánulásairól hírhedtté vált, a kisemberek körében roppant népszerű, az ország politikai életét felbolygató vezéregyéniségét 20-30 ezer fősre becsült tömeg kísérte el utolsó útjára. A gyászszertartáson a hozzátartozók mellett részt vettek az alpesi ország állami, kormányzati és politikai vezetői, a dél-ausztriai tartomány magas rangú képviselői, valamint külföldi kormányok és szervezetek küldöttei. Az 58 éves Jörg Haider a múlt szombaton, hajnali fél kettőkor vesztette életét. A tartományi székvárostól, Klagenfurttól délre, Lambichl településen egy előzés után szolgálati autója hirtelen megcsúszott, és letért az úttestről. Először egy jelzőtáblának ütközött, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott. A vizsgálatok során kiderült, hogy az elöljáró erősen ittas állapotban vezetett. Rendőrségi adatok szerint óránkénti 142 kilométeres sebességgel száguldott, holott a szerencsétlenség helyszínén legföljebb 70 kilométer/óra volt megengedett.
 
Halálának hírére az egész tartomány gyászba borult. A rendezvények nagy részét lemondták, a középületeken félárbocra eresztették a zászlókat, az iskolákban különórát tartottak az emlékére. A karintiaiak úgy búcsúztak tőle, mint egy valóságos popsztártól. Sok ezren helyeztek el gyertyákat és virágcsokrokat a baleset helyszínén, a tartományi központ előtt pedig napokon át hosszú sorokban várakoztak az emberek, hogy beírhassák nevüket az emlékkönyvbe. A tartományi kormány székházának címertermében, ahol Haider koporsóját felravatalozták, ugyancsak több ezren rótták le kegyeletüket.
 
A virágokkal borított koporsót szombaton ágyútalpon vontatták a városháza előtti térre, ahol a szabadtéri búcsúztatást tartották verőfényes napsütésben. A klagenfurti gyászszertartás után a holttestet Villachba szállítják, hogy elhamvasszák. A hamvakat tartalmazó urnát a családi birtokon, Medvevölgyben (Bärental) őrzik majd.

Botrány

A Tageszeitung című német napilap 2001-ben „Jörg mindig csak simulni akart" címmel közölt hosszú riportot az osztrák politikus homoszexuális kapcsolatairól. A lapban megszólaló ismerősei szerint Jörg valójában "nővér", németül Schwester, amely az azonos nemű férfiak kapcsolatára utaló ragadványnév. Részletek >>
Alkohol

A szombat hajnali baleset idején Haider vérében 1,8 gramm alkohol volt. Az osztrák törvények értelmében autóvezetéskor ez az arány nem lehet több mint fél gramm egy liter vérben. Az már korábban kiderült, hogy Haider a megengedett 70 kilométeres óránkénti sebesség több mint kétszeresével hajtott utolsó útján, távozóban egy éjszakai szórakozóhelyről.

140-nel száguldott

Gottfried Kranza szerint a politikus, aki egy éjszakai mulatóból tartott haza szombaton, 142 kilométer per órás sebességgel vezetett egy olyan szakaszon, ahol 70 kilométer volt a megengedett gyorsaság.Az ügyész arról nem beszélt, hogy találtak-e alkoholt Haider vérében. Krazna szerint a politikus vadonat új Volkswagen Phaeton luxusautója kitűnő műszaki állapotban volt a baleset idején.

A karintiai tartományi elöljáró hivatali kocsija Klagenfurt városában, eddig ismeretlen ok miatt leszaladt az útról. Az autót vezető Jörg Haider súlyos sérüléseket szenvedett a fején és a mellkasán, és nem sokkal a balesetet követően életét vesztette; a kocsiban más nem tartózkodott rajta kívül. Az osztrák politikus 58 éves volt. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi vezetője 2005 áprilisában alapította meg a BZÖ-t. Haider programjában a középrétegek érdekképviseletét tűzte célul, politikájának fő pillérei azonban az idegen- és a globalizáció-ellenesség voltak. A BZÖ a két héttel ezelőtti előrehozott parlamenti választásokon a szavazatok 9,8 százalékát szerezte meg.

Korábban :

Autóbalesetben meghalt Jörg Haider


Ausztria - Szombat hajnalban autóbalesetben életét vesztette a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) osztrák szélsőjobboldali párt vezetője, Jörg Haider - közölte az APA osztrák hírügynökség.

A hírügynökség rendőrségi forrássai szerint a karintiai tartományi elöljáró hivatali kocsija Klagenfurt városában, eddig ismeretlen ok miatt leszaladt az útról. Az autót vezető Jörg Haider súlyos sérüléseket szenvedett a fején és a mellkasán, és nem sokkal a balesetet követően életét vesztette; a kocsiban más nem tartózkodott rajta kívül. Az ausztriai politikus 58 éves volt.

Jörg Haider
Jörg Haider

A klagenfurti rendőrség közleménye szerint az elöljáró szolgálati gépkocsijával, egy Volkswagen Phaetonnal a tartományi székvárostól délre, Lambichl településen haladt keresztül hajnali fél kettőkor, amikor eddig ismeretlen okból hirtelen letért az útról. Az autó lecsúszott az országút melletti jobboldali töltésen, majd többször megpördült. Az 58 éves politikus olyan súlyosan megsérült, hogy röviddel később, még a helyszínen belehalt sérüléseibe. Az első vizsgálatok szerint életét nem lehetett megmenteni.


Fotó: BBC
Fotó: BBC

A BZÖ elnökhelyettese, Stefan Petzner közölte, hogy a tartományi vezető egy rendezvényről tartott hazafelé, a Medvevölgybe (Bärental), ahol a hét végén ünnepelték volna édesanyja 90. születésnapját.

Az alpesi ország szélsőséges megjegyzéseiről hírhedtté vált, ugyanakkor markáns és népszerű jobboldali-populista politikusa 1993-ban egyszer már elszenvedett egy súlyos autóbalesetet. Gépkocsijával akkor egy telefonpóznának csapódott, de az esetet szerencsésen túlélte, csupán könnyebb fejsérülést szenvedett.
Jörg Haider az osztrák belpolitikai élet egyik karizmatikus, meghatározó egyénisége, a jobboldali-populista tábor jelképes, egyszersmind ellentmondásos alakja volt. Augusztusban vette át ismét a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) irányítását, és személyiségének köszönhetően a párt megháromszorozta parlamenti helyeinek a számát a szeptember végi parlamenti választásokon.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Az utóbbi években viszonylag keveset lehetett hallani felőle, nagyobb botrányok nem kísérték pályafutását. Számos populistának beállított intézkedést hozott a kisemberek helyzetének javításáért, aminek köszönhetően népszerűsége töretlen volt. Egyidejűleg folytatta idegenellenes politikáját, törvényben tiltotta be mecsetek és minaretek építését Karintiában, és ellenezte, hogy a muzulmán nők fejkendőt viseljenek. Kitoloncoltatta a tartományból azokat a menedékkérőket, akik bűncselekmény elkövetésének gyanújába keveredtek. Tavasszal az olasz-osztrák határ fokozott ellenőrzését követelte annak megakadályozására, hogy "cigány népvándorlás" induljon meg Ausztria irányában.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. 56-os 2008. október 30. 20:55
  „Lolita
  Nem érdemes Kevinnel az idöd veszteni.
  Buta "ember ?" mindig volt és lesz.
  Ö az fog maradni élete végéig.”
 • 95. lolita 2008. október 24. 21:05
  „Ne legy enyire embertelen,de mit szolnal ha veled ezt tennek?”
 • 94. kevin 2008. október 24. 17:01
  „milyen temetes.asni egy godrot bele ba....aztan kesz.”
 • 93. lolita 2008. október 24. 14:58
  „Meg nem temettek el csak elbucsuztttak!”
 • 92. lolita 2008. október 19. 08:58
  „Viktornak mas dolga volt!A bucsuztatas nagyon kiemelt volt,nem mostanaban lattam ilyet.”
 • 91. Habiby 2008. október 18. 23:21
  „Hol volt a temetésről a nagyszájú, populista, országmegmentő, világmegváltó Viktorka?
  Vona Gábornak kell megmenteni az ország becsületét?”
 • 90. lolita 2008. október 17. 11:51
  „KEVIN!Hülye gyermeket nem teremtett az Isten csak beteget ,te pedig oda tartozol!”
 • 89. kevinnek 2008. október 16. 13:01
  „kár, hogy te meg még élsz”
 • 88. kevin 2008. október 16. 12:25
  „hala istennek hogy meghalt”
 • 87. Goldmund 2008. október 15. 18:52
  „Még szerencse, hogy mást nem ölt meg, miközben részegen száguldozott.”
 • 86. loita 2008. október 15. 18:11
  „Erre nem gondoltam,de mar fiam tegnap közölta lehet ivott is ami bevalt,amiert megfizetett.”
 • 85. obi 2008. október 15. 15:49
  „:)”
 • 84. lolita 2008. október 14. 11:05
  „OBI!Latom van meg tanulni valom,de most mar ertem!Köszi!”
 • 83. hehe 2008. október 14. 09:21
  „Kedves hsz-elők!

  Kérlek benneteket, hogy ne használjátok a náci kifejezést mert ez így pejoratív..... és sajnos (vagy nem) de egyre több ország elérkezik ismét arra a szintre, hogy meg akarja védeni a saját értékeit!!!!

  Ezért erősödnek a nemzeti indulatok.....

  Aki az ok-okozati összefüggést nem látja csak dobálózik az oly divatos szavakkal mint náci, meg fasiszta, meg komcsi ... és sorolhatnám.... az egy idióta!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 82. obi 2008. október 13. 23:55
  „Drága lolita!
  Persze, hogy nem igaz... Az első mondat nem is az enyém, azt idéztem (Tatai Gábortól).
  A második mondattal meg csak ironizálva továbbfűztem azt a képtelenéget, amit T. G. írt le!
  (Ja és a végén ott van a "smile" is!)
  :)”
 • 81. lolita 2008. október 13. 23:46
  „OBI!Ez mind nem igaz amit leirtal! Baleset volt mert gyorsan hajtott a megengedettnel 142 -vel hajtott ha jol olvastam ahol 70 volt a megengedett.Majdnem azon a helyen volt mar balesete amit tul elt,mostanit nem sajnos.Semmi hatso gondolat es az teny hogy szeretett hajtani ezt tudjuk rola!”
 • 80. obi 2008. október 13. 17:59
  „"Tobb nyugati ujsag szerint az izraeli titkos szolgalat lotte ki az auto elso gumijat ami miatt az auto licsoszott es felfordult."

  Sőt...én úgy tudom, hogy közvetlenül a kocsiba ülése előtt egy Moszad-ügynök nehezéket helyezett el a jobb cipőjének orra alá, hogy minél jobban nyomja a gázpedált! (Azaz, tutira mentek...)
  :)”
 • 79. A nap képe 2008. október 13. 14:18
  „http://automenedzser.hu/hirek-egyeb/20081013_jorg_haider_lamblich_megemlekezes.aspx”
 • 78. Tatai Gabor 2008. október 13. 13:57
  „3g, get lost te asshole, ne itt gyaszold a faterodat te TAPLO!! Eredj ki a temetobe.”
 • 77. Tatai Gabor 2008. október 13. 12:48
  „az t5-betus kis varju-baratnak szolt.”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy olasz katonai helikopter

Valószínűleg nincs túlélője annak a helikopter-szerencsétlenségnek, amely Franciaországban történt… Tovább olvasom