Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Elsüllyedt egy turistákkal teli hajó a Jangcén

A hajó helyi idő szerint hétfő késő este süllyedt el 458 emberrel a fedélzetén. Feltehetően erős forgószél borította fel, a búvároknak egyelőre 13 embert sikerült kimenteni a vízből.
Elsüllyedt egy utasszállító hajó a Jangce folyón négyszázötvennyolc emberrel, javarészt idős turistával a fedélzetén.

A folyami közlekedési hatóság tájékoztatása szerint a tragédia helyi idő szerint hétfőn késő este történt a folyó Hupej tartománybeli szakaszán.

A Kelet Csillaga nevű hajó Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel a fedélzetén: 406 ötven és nyolcvan év közötti kínai turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a 47 fős legénységgel.

Az elsüllyedt hajó 76,5 méter hosszú, 11 méter széles volt.

Ötszázharmincnégy férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva.

Elsüllyedt egy turistákkal teli hajó a Jangcén. Fotó: MTI (galéria)

Két perc alatt süllyedt el

A túlélők között van a hajó kapitánya és fedélzeti főmérnöke. Mindketten azt mondták, hogy a hajó "tornádóba" kerülve 1-2 perc leforgása alatt süllyedt el. Vészjelzést nem adtak le. A helyi lap szerint erőteljes, körülbelül 130 kilométeres óránkénti sebességű forgószél okozta a tragédiát, amikor utasai éppen lefekvésre készültek.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök Ma Kaj miniszterelnök-helyettessel és Jang Csing államtanácsossal a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat.

Hszi Csin-ping kínai elnök arra adott utasítást, hogy teljes erőbevetéssel végezzék a mentést. A közlekedési minisztérium és más hivatalok azt az utasítást kapták, hogy minden eszközt vessenek be a kutatás és a mentés felgyorsítására, illetve a túlélők ellátására.

Hírügynökségi jelentések szerint a mentést nehezíti az erős szél és a heves eső. Huszonnégy óra leforgása alatt 150 milliméter csapadék hullott a térségben.

Elsüllyedt egy turistákkal teli hajó a Jangcén. Fotó: MTI (galéria)

Vannak túlélők az elsüllyedt hajóban


A legfrissebb hírek szerint egyelőre 13 embert sikerült kimenteni a vízből, valamennyien életmentő mellényt viseltek. A Hupej Zsipao helyi napilap online tudósítása szerint a túlélők után kutató búvárok a hajó testéből életjeleket hallottak. A mentők munkáját nehezíti az erős szél és a heves eső.

A négyszintes, 76,5 méter hosszú és 11 méter széles hajó fejjel lefelé áll a folyóban, egy része kiemelkedik a vízből. Úgy tudni, a baleset helyszínén körülbelül 15 méter mély a víz.

Egyelőre harmincnál több csónakkal kutatnak a túlélők után, és a helyszínre vezényelték a rendőrség több mint ezer tagját 40 gumicsónakkal.

A Kelet Csillaga. Az 1994-ben épült Kelet Csillaga 534 férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva. Tulajdonosa egy, a Három Szoros gát környékét meglátogató folyami túrák szervezésére szakosodott, iroda. Utasai közül csaknem százan sanghajiak, kétszázan Csiangszu tartományból jöttek, a többiek Csöcsiangból, Santungból, Fucsienből, Anhujból és Tiencsin városból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ablakon keresztül ölte meg a nőt az oroszlán

A nő a biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyva lehúzta az anyósülésnél a kocsi ablakát. Tovább olvasom