Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Elsüllyedt egy olajfúró torony

Erősödött a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúró torony okozta környezeti károkkal kapcsolatos aggodalom az Egyesült Államokban.
Erősödött a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúró torony okozta környezeti károkkal kapcsolatos aggodalom az Egyesült Államokban: a parti őrség nem zárja ki, hogy az amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltja alakulhat ki, ha nem sikerül megszüntetni az olajszivárgást.

Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya helyi idő szerint kedden tartott New Orleans-i sajtóértekezletén közölte: egyelőre nem jártak sikerrel a tornyot üzemeltető British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscégnek a szivárgás beszüntetésére tett erőfeszítései.

A BP szerint naponta mintegy 159 ezer liter kőolaj kerül a tengerbe. A Mexikói-öböl felszínén mintegy 128 kilométer hosszú és 77 kilométer széles, vagyis 9856 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki. Felszámolása annál is sürgetőbb feladat, mivel már csak mintegy harminc kilométerre található Louisiana partjaitól.

A térségben 49 tisztító és egyéb hajó dolgozik azon, hogy megszüntessék, "lefölözzék" a szennyeződést. Eközben a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben távirányítású hajókkal igyekeznek elzárni az olajkút egy 450 tonnás biztonsági szelepét. Ez a művelet egyelőre nem járt sikerrel.

A BP kedden közölte: csütörtökig újabb kút fúrásába kezd az olaj útjának elterelésére, az olajnyomás csökkentésére. A cég szóvivője elmondta, hogy ez a 100 millió dolláros művelet - amelyet egy közeli platformról végeznek el - akár három hónapot is igénybe vehet. Szakértők elmondták: ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni, az újabb kút fúrásáig akár 4,2 millió gallon (16 millió liter) nyersolaj ömölhet a Mexikó-öböl vizébe.

A parti őrség vezetői egyelőre nem hasonlítják a fúrótorony balesetét az Exxon Valdez katasztrófájához, de elismerték, hogy a szivárgás megfékezésének kudarca esetén az "amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltja alakulhat ki".

Az eddigi legsúlyosabb amerikai olajkatasztrófa az volt, amikor az Exxon Valdez tankhajóból 1989-ben 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál.

Szakértők rámutattak: "jó hír", hogy míg az Exxon Valdezből nehéz nyersolaj szennyezte be a környezetet, addig a Mexikói-öbölben alacsonyabb kéntartalmú, úgynevezett édes nyersolaj ömlik a tengerbe. Ráadásul ez utóbbi a meleg, az erős napsugárzás és a mikrobák hatására előbb le fog bomlani; az Exxon Valdezből kiömlött olaj nyomai máig megtalálhatók a sziklákon a Prince William-szoros hideg vizében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiamúzeumok háborúja Las Vegasban

Két rivális, egymással koncepciójában is versengő maffiamúzeum nyílik hamarosan Las Vegasban -… Tovább olvasom