Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elsüllyedt egy komp

A fedélzetén tartózkodó csaknem ezer emberből 880-at sikerült kimenteni, míg hárman meghaltak, 88-an pedig eltűntek.


A General Santos kikötőből Iloilo városába komp eddig ismeretlen okból megdőlt, majd lassan elsüllyedt a Mindanao szigetén fekvő Zamboanga városától mintegy 120 kilométerre.

Az egyik kimentett utas elmondta, hogy a komp egyszer csak megbillent, és ettől az emberek pánikba estek. Volt, aki rögtön vízbe ugrott - mondta.

A komp fedélzetén 847 utas és 112 tagú legénység tartózkodott. Öt órával a süllyedés kezdete után többségüket sikerült átszállítani két közeli teherhajóra. Kutató- és mentőhajókat küldtek a helyszínre, riasztották továbbá a térségben tartózkodó hadihajókat és a parti őrség hajóit is - közölte a parti őrség parancsnoka. Az eltűntek keresése folyik, elképzelhető, hogy vannak olyanok, akik partra tudtak úszni, mert a legközelebbi partszakasz 11 kilométerre van az elsüllyedt komptól - tette hozzá.

A megtalált három halálos áldozat közül az egyik egy férfi, egy másik egy gyerek, a harmadikról a parancsnok nem tudott semmilyen információt adni.

A Fülöp-szigeteken a kompok a legnagyobb forgalmat lebonyolító közlekedési eszközök közé tartoznak, de rendszeres karbantartásuk és a biztonsági rendszabályok be nem tartása hiánya miatt gyakoriak a velük történő balesetek.

Korábban - A hajó fedélzetén tartózkodó több mint 900 embert sikerült kimenteni, de legalább két ember vízbe fulladt.

A General Santos kikötőből Iloilo városába hajózó komp ismeretlen okokból megdőlt, és lassan süllyedni kezdett a Manilától közel 860 kilométerre délre fekvő Zamboanga szigeténél. A hatóságok szerint a hajó fedélzetén 847 utas és 112 tagú legénység tartózkodott.

A hajóskapitány utasította a fedélzeten tartózkodókat, hogy hagyják el a hajót. Wilfredo Tamayo, a parti őrség parancsnoka szerint kutató- és mentőhajókat küldtek a helyszínre, riasztották továbbá a térségben tartózkodó hadihajókat és a parti őrség hajóit is.

Tamayo szerint az utasok és a legénység többségét sikerült átszállítani két közeli kereskedelmi hajóra, öt órával azután, hogy a komp elkezdett süllyedni. Egy gyerek és egy férfi azonban vízbe fulladt. Egy utas elmondása szerint amikor a komp dőlni kezdett, pánik tört ki a fedélzeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltották a holttestek szexuális aktusát

Tilos kiállítani Gunther von Hagens testpreparátor vitatott munkáját. Tovább olvasom