Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Első ízben látogatott Szíriába a szaúdi uralkodó

Szíriában kezdett szimbolikus jelentőségű látogatást szerdán Abdallah szaúdi uralkodó.

A tárgyalások célja a két kulcsfontosságú közel-keleti ország közötti - Iránnal, az izraeli-palesztin konfliktussal és a libanoni helyzettel kapcsolatos - viták enyhítése, s ezzel e problémák megoldásának előmozdítása.

Abdullah uralkodóként első ízben utazott Szíriába. A látogatás egybeesik Szíriának a nyugati elszigeteltségből való kiemelkedésével, Barack Obama amerikai elnök ugyanis a segítségét várja a közel-keleti rendezésben.

Bassár el-Aszad szíriai államfő a repülőtéren fogadta szaúdi vendégét, akivel az elnöki palotába hajtatott, ahol hivatalos tiszteletadással - díszsorfallal, üdvlövésekkel - fogadták.

Damaszkuszi diplomaták szerint a szíriai és a szaúdi vezetők közötti megértés szélesebb arab platformot hozhat létre, amely segítheti Barack Obama közel-keleti rendezési erőfeszítéseit, hozzájárulhat az új libanoni kormány megalakításához és csillapíthatja a szunnita arab hatalmaknak a Szíria szövetségeként számon tartott síita Iránnal kapcsolatos aggodalmait.

Rijád és Damaszkusz között azután romlott meg a viszony, hogy az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot. Szíria azt vetette Szaúd-Arábia szemére, hogy rendszeresen felsorakozott Washington mögé. A kapcsolatok tovább mérgesedtek a Rijádhoz közel álló Rafík Haríri volt libanoni kormányfő 2005-ben történt meggyilkolása után, amiben egyesek az egykor Libanon felett gyámkodó Szíria kezét látták.
Elemzők szerint az uralkodói látogatás célja a két ország között a palesztin kérdésben, valamint a Szíria és Irán közötti stratégiai kapcsolatok kérdésében meglévő nézetkülönbségek elsimítása. Hadi Amr, a katari Brookings Doha Center elemzője szerint Damaszkusz és Rijád az elmúlt években gyakran homlokegyenest ellenkező nézeteket vallott. Rámutatott: a közeledés egy olyan időszakban történik, amikor Damaszkusz és Washington között is enyhülés állt be.

Az első "megbékélési találkozó" Abdallah, az Egyesült Államok fontos szövetségese és az Egyesült Államokkal párbeszédet kezdő Szíria elnöke, Bassár el-Aszad között 2009 elején volt a kuvaiti arab gazdasági csúcstalálkozó szünetében. A szíriai elnök ezután szeptember 27-én ellátogatott Szaúd-Arábiába egy egyetem avatása alkalmából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ókori zsinagógát tártak fel Törökországban

Ezerötszáz éves zsinagógát tártak fel a törökországi Demrében, az ókori Myrában,a római… Tovább olvasom