Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Először vezetheti nő a képviselőházat az Egyesült Államokban

Előbb felnevelte a gyerekeit, aztán politizálni kezdett. Rövid idő alatt elért a csúcsra. Az első nő, aki vezetheti az Egyesült Államokban a képviselőházat. Bár hat unokája van, fiatalos. Szűkebb környezetében vasladynek becézik, az olasz származású San Franciscói liberális politikust, Nancy Pelosit.
Egy hölgy, egy politikus asszony, aki kedden este Washingtonban különösen örvendett egy telefonhívásnak. A hölgy azt mondja, a hívás nagyon barátságos hangvételű volt, baráti jobbot nyújtott neki, amit ő viszonzott is, megerősítve korábbi nyilatkozatát, hogy partnerként és nem partizánként kíván együttműködni a telefonálóval.

A hölgy nem más, mint Nancy Pelosi, a Demokrata Párt eddigi parlamenti csoportjának vezetője, a leendő házelnök a washingtoni képviselőházban, aki pedig telefonált neki, George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke. Kedd estén hívta őt, amikor kiderült, hogy a demokraták elsöprő győzelemmel többségbe kerültek a képviselőházban, majd egy napra rá a szenátusban is.

Kedden olyan, úgynevezett félidős, azaz az elnökválasztások közötti félidőben megtartott választást tartottak az Egyesült Államokban, amely mindenképpen benne lesz a történelemkönyvekben és ennek sok oka van.

Az egyik az, hogy az amerikai nemzet történelmében először fordul elő az, hogy nő lesz a házelnök. Nancy Pelosi 66 esztendős, korát meghazudtolóan fiatalos, jó másfél évtizedet letagadhatna, a nagyon is liberális San Franciscót képviseli a kongresszusban és a napokban várja 6. unokáját. Ráadásul szereti leszögezni azt is, hogy nemcsak nőként az első házelnök, hanem ő az első olasz-amerikai is, aki a harmadik legmagasabb közjogi méltóságra megválasztatott.

Olasz katolikus családban nőttem fel marylandi Baltimore városában – mondja Nancy Pelosit és felidézi, hogy már édesapja is politizált, kongresszusi képviselő volt, aztán később Baltimore polgármestere. Nancy, akit akkor még apja után Danessandrónak hívtak, Baltimore-ban járt iskolába és csak akkor költözött el innen, amikor férjhez ment Henry Pelosihoz. A hit nagyon fontos volt a családban – vallja ma a politikus asszony és még hozzáteszi, hogy ugyanilyen fontos érték volt a családban a hazaszeretet és általában is a hit és az ország tisztelete. Büszkék voltak olasz-amerikai örökségükre – mondja –, mint ahogyan most büszke arra, hogy ő lesz az első női házelnök és az első olasz-amerikai ezen a poszton.

Nancy Pelosit későn kezdett politizálni, 46 esztendősen, akkor, amikor a gyermekei már felnőttek. Az Armani öltönyöket kedvelő, ötgyermekes asszonyból rövid idő alatt lett rendkívül sikeres politikus. Az amerikai kommentátorok nem mulasztják el megjegyezni, hogy mióta ő volt a demokraták képviselő csoportjának vezetője, azóta a frakció fegyelmezettebb és összetartóbb lett, megregulázta pártja makacs férfi képviselőit.

Pelosit asszonyt harciasnak, az elvei mellett a végsőkig – a normális kompromisszumokig – kitartónak ismerik. Ellenzi és mindig is ellenezte az iraki háborút: a káoszt az amerikaiak okozták – vallja. Ellenségeik éppen az amerikaiak iraki jelenlétét tartják provokatívnak, úgy tekintenek rá, mint megszállásra, és ezzel nemcsak az irakiak, hanem a régióban mások ellenállását is kiváltják – mondja. Szerinte, ha az amerikaiak kivonulnak, akkor ők is elhagyják majd Irakot.

Ez persze azért nem történik meg egyhamar és ezt Nancy Pelosi is tudja, ráadásul a Demokrata Pártnak sem az a politikája, hogy most csapot-papot ott hagyva kell kivonulni Irakból, hanem hogy szép nyugodtan meg kell vitatni a visszavonulási stratégia részleteit és egy ilyen tárgyalásos megegyezéshez Pelosi politikus keménységének és női hajlékonyságának meglesz a haszna, nemcsak a demokraták, hanem az egész amerikai politika számára.

Nancy Pelosi egyébként egész San Franciscoban "vaslady"-nek becézik.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját jogkörét is megnyirbálta a kirgiz államfő

Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő a belpolitikai válság megoldása érdekében aláírta csütörtökön a… Tovább olvasom