Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Eloltották az olimpiai lángot Párizsban

Párizsban harmadszor is kioltották a lángot hétfőn a több száz tiltakozó miatt. Az olimpiai lánggal a tüntetők fütyülése és kiabálása közepette futottak végig a fáklyavivők a Champs-Elysees-n. Párizs után a lángot San Fransicóba viszik. VIDEÓVAL

Kettőt egy tibeti zászló miatt vittek el a rendőrök, míg a Riporterek Határok Nélkül nevű, sajtószabadságért küzdő szervezet két tagját azért vették őrizetbe, mert megpróbáltak átjutni a lángot védelmező biztonsági kordonon.

Tibeti zászlóval és az öt olimpiai karikát bilincsként ábrázoló fekete transzparenssel borították be a párizsi városházát hétfőn, mielőtt az olimpiai lángot átvitték a francia fővároson.

Párizsban harmadszor is kioltották a lángot hétfőn a több száz tiltakozó miatt. A fáklyát emiatt busszal szállították az Alma-hídtól a Champs-Elysees-ig, ahol újból meggyújtották. Az olimpiai lánggal a tüntetők fütyülése és kiabálása közepette futottak végig a fáklyavivők a híres sugárúton. A láng párizsi útja egy órával hosszabb volt a tervezettnél.

A demonstrálók miatt hétfőn Párizsban korábban már kétszer is kioltották a lángot, biztonsági okokból. A kiindulási ponttól, az Eiffel-toronytól alig kétszáz méterre kényszerítették először megállásra a menetet a tüntetők. A lángot eloltották és a buszra tették, és amikor ismét meggyújtották, hamarosan újra a buszra kényszerítette őket a tömeg.


Káosz az olimpiai láng körül.


A zászlókat a városházára a francia Zöld Párt párizsi közgyűlésének tagiai eresztették le.

Az olimpiai láng útját a francia fővárosban több száz tüntető kísérte. A párizsi rendőrség legkevesebb öt embert letartóztatott. A Tibetért tüntetők akadékoskodása legalább egy órával meghosszabbította az olimpiai láng párizsi útját.

A brit rendőrség 35 embert vett őrizetbe vasárnap Londonban, akik megpróbálták megzavarni a városon keresztülvitt olimpia láng ottani körútját. A demonstrálók közül néhányan megpróbálták megszerezni, valamint egy tűzoltó készülékkel kioltani a lángot, aminek hordozóit folyamatosan rendőrgyűrű védte.

Párizs után a lángot San Fransicóba viszik, ahol szintén rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a szerdai körútra.

Olvasóink írták

 • 8. abba 2008. április 07. 20:19
  „,,Tudni kell, hogy mi folyik Tibetben, embereket gyilkolnak meg, kőkemény elnyomás van" - mondta az egyik tüntető.

  ,,Nem a láng a lényeg, hanem a kínai diktatúra, ez a szégyen. Mert miközben olimpiát rendeznek, népirtás folyik, és megtöltik a börtönöket" - mondta egy másik tiltakozó.”
 • 7. CsImre 2008. április 07. 20:03
  „65=´56 :)”
 • 6. CsImre 2008. április 07. 20:03
  „Valahol szomorú, hogy így bukdácsol a láng, ami békés játékra hívja a világot. De elég álszent dolog, hogy az hívja békés játékra a világot, aki közben a színfal mögött bakanccsal rugdossa az alatta fekvőt. Tibet helyzete ha lehet, még reménytelenebb, mint a miénk volt ´65-ban, és a világ orsázgai, ugyanúgy tojnak a nagy elvekre, ha ereje teljében lévő atomhatalom tapossa őket. Erről ennyit. Tüntessenek csak Tibetért, ugorjanak a kamerák elé, üvöltsenek, ahogy tudnak!!!”
 • 5. valaki2 2008. április 07. 16:22
  „Így igaz Agent. Ráadásul minden összefügg mindennel.”
 • 4. Agent 2008. április 07. 15:57
  „Mivel a világ politikai közvéleménye a kezdetektől magasról tesz a tibeti helyzetre, sajnos kénytelenek így tiltakozni, persze eredménye nem lesz, hiszen Kína a világgazdaság egyik fő hajtómotorja, ezért nem meri senki megszorongatni őket. Az olimpia eszméje viszont éppen az volt, hogy -legalább a játékok ideje alatt" béke legyen a földön, ebből mára semmi nem maradt, a játékok is sokkal inkább a pénzről, üzletről, bevételről, látogatószámról szólnak, semmint a fair-play-ről, vagy magáról a sport szépségéről.”
 • 3. kertesz 2008. április 07. 15:49
  „Azt várom, amikor az olimpia szól be a politikának. van ilyen is - remélem”
 • 2. hehe 2008. április 07. 15:42
  „:( hát igen......
  Bár ugye nem az első eset lenne, hogy a politika beleszól az olimiába........”
 • 1. Mámor 2008. április 07. 15:32
  „:(
  Emberek a lángnak miköze a politikához???
  Ismét egy hagyomány vész oda a sok "okos" ember miatt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodás a vajdasági kisebbségeknek

Történelmi megállapodás megkötésére szólítottat fel a Szabadkán kampányoló szerb radikális vezető a… Tovább olvasom