Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Elődje irányvonalának folytatását ígéri a leendő adóügyi biztos

Legtöbb elemében továbbviszi elődje törekvéseit az Európai Bizottság leendő adóügyi, csalásellenes és vámpolitikai felelőse, a litván Algirdas Semeta.

Brüsszeli európai parlamenti meghallgatásán az eddig Kovács László irányította posztot átvevő litván szakember hangoztatta, hogy prioritásai közé tartozik az uniós tagállamok közti adópolitikai együttműködés fokozása, az adócsalás visszaszorítása, az adóparadicsomok felszámolása, valamint a környezetvédelmi szemléletű adópolitika folytatása is. Bokros Lajos (MDF) kérdésére válaszolva Semeta úgy ítélte meg, hogy elődje kitűnően végezte munkáját.

Emlékeztetett arra, hogy az adópolitika brüsszeli befolyásolása nem könnyű feladat, mert a területen a tagországok között csak egyhangúlag születhetnek döntések.

Semeta jelenleg is tagja az Európai Bizottságnak (az uniós költségvetésért felelős poszton). Bár a legtöbb felszólaló kedden nem vonta kétségbe hozzáértését, elhangzott olyan észrevétel is, amely nem tartotta kellően felkészültnek új megbízatására. Külső megfigyelők szerint is bizonytalanabb benyomást keltett, mint a korábban meghallgatott jelöltek.

Bokros Lajos arról is érdeklődött, milyen intézkedéseket tervez Semeta az uniós versenyképesség növelésének adópolitikai segítésére. A litván jelölt itt egyebek között az adóalapok kiszámítási módjának harmonizálását említette, amelyet lehetőség szerint siettetni kíván, valamint az adóügyi együttműködés fokozását és egyfajta zöld adó rendszerének kidolgozását is.

Egyetértett a jelölt az adóverseny szükségességével is, de hangoztatta, hogy annak tisztességesnek kell lennie. Herczog Edit (MSZP) Semetának az uniós ügynökségek pénzügyi ellenőrzésével kapcsolatos terveire kérdezett rá. A biztosjelölt az uniós számvevőszék e témába vágó jelentésére utalva azt hangoztatta, hogy növelni kell ezeknek az intézeteknek a pénzügyi hatékonyságát.

Emlékeztetett arra, hogy egy intézményközi uniós munkacsoport külön foglalkozik ezzel a kérdéssel. Hozzátette, hogy a bizottsági szervek külön is ellenőrzik az ügynökségek könyvelését. Kérdésekre válaszolva a vámügyekért is felelős Semeta külön prioritásként említette a termékhamisítás elleni harcot. Emlékeztetett arra, hogy már működik az unió hároméves akcióprogramja ezen a területen.

Bejelentette azt is, hogy első tevékenységei közé fog tartozni az energiaadózási irányelv felülvizsgálata. Erről már Kovács László kabinetje tervezetet készített, amelynek lényege, hogy az e csoportba tartozó termékek jövedéki adója részben a nettó széndioxid-kibocsátástól függne. Semeta a meghallgatáson jelezte, hogy szeretne kölcsönösen előnyös együttműködést kialakítani az Európai Parlamenttel, és a képviselők támogatását kérte munkájához.

A biztosjelölt alkalmasságáról a meghallgatását végző bizottságok alakítanak ki szakmai véleményt, de a végső szót az EP plénuma mondja ki, amely január 26-án testületileg, tehát nem személyenként hagyja jóvá a biztosok kinevezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herta Müller: Romániában kérdéses a demokrácia

Kérdéses dolog a demokrácia Romániában - állította az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller egy keddi… Tovább olvasom