Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Elnököt választ Ausztria

Elnökválasztást tartanak vasárnap Ausztriában. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a hivatalban lévő államfő, Heinz Fischer nyeri el újra a választók többségének a bizalmát.

Felmérések szerint a szavazni készülők körében mintegy 80 százalékos az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Fischer népszerűsége. Győzelme már csak azért is biztosra vehető, mert a másik nagy osztrák párt, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) nem indított jelöltet ellene.

A második legtöbb szavazatra, 13-16 százalékra Barbara Rosenkranz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje számíthat. Megfigyelők nem kételkednek benne, hogy Fischer megkapja a győzelemhez szükséges támogatást, vagyis az érvényes szavazatok több mint felét.

A végső szavazatarányt mégis befolyásolhatja a rendkívül alacsony, 50-60 százalékos választási kedv, s az a körülmény, hogy az ÖVP vezető politikusainak egy része - saját jelölt hiányában - érvénytelen szavazat leadását javasolta a párt támogatóinak. Az SPÖ-vel koalícióban kormányzó ÖVP részben azzal indokolta azt, hogy nem állít jelöltet, hogy a tapasztalat szerint a hivatalban lévő államfőknek jó esélyük van újból nyerni.

Másik érvük az volt, hogy több fontos tartományi választás is áll a párt előtt 2010-ben. A párt nem ajánlott egy jelöltet sem a szavazóinak. A holokausztról tett kijelentései miatt botrányba keveredett Barbara Rosenkranzot viszont elutasították vezető ÖVP-s politikusok, és csekély támogatásra számíthat a párt szavazóitól a harmadik elnökjelölt, a Keresztény Párthoz tartozó Rudolf Gehring is.

A politológusok így egyrészt az ÖVP-szavazók számára vonzó jelölt hiányával, másrészt Fischer előre elkönyvelt győzelmével magyarázzák, hogy történelmi mélypontra süllyedt Ausztriában a választási kedv.

Egyúttal ez lesz az első elnökválasztás azóta, hogy teljes egészében eltörölték Ausztriában a kötelező részvételt, de először szavazhatnak elnökválasztáson a 16. évüket betöltött fiatalok is. Velük együtt 6,3 millió állampolgár jogosult a részvételre.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte pedofil bűnét, majd lemondott a püspök

Belgium - Lemondott megbízatásáról Roger Vangheluwe, a belgiumi Brugge (Bruges) püspöke, és egyben… Tovább olvasom