Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Elnökjelöltté választották Romney-t az amerikai republikánusok

A republikánus párt hivatalosan is elnökjelöltté választotta Mitt Romney-t.
Hivatalosan is az amerikai republikánusok elnökjelöltjévé vált Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó kedden, a küldötteknek a párt tampai országos konvencióján megtartott névsorolvasása nyomán.

Az államok delegációinak bemutatása - amely egyértelművé tette, hogy melyik küldöttségben hányan támogatják az egyes aspiránsokat - nem hozott meglepetést, hiszen Romney fölényes győzelmet aratott a párt előválasztási küzdelmében, és a konvencióra már csak a tőle erősen leszakadt Ron Paul texasi képviselő maradt talpon riválisai közül. Az, hogy a Romney-t támogató küldöttek száma meghaladja a jelöltség elnyeréséhez szükséges 1144-et, a New Jersey-i küldöttség összetételének ismertetésekor vált egyértelművé.

Elnökjelöltté választották Romney-t az amerikai republikánusok. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A 65 éves Romney a november 6-án tartandó amerikai elnökválasztáson a hivatalban lévő elnökkel, Barack Obamával küzd majd meg a Fehér Házért. A konvención Paul Ryan wisconsini képviselőt, a képviselőház költségvetési bizottságának 42 éves elnökét közfelkiáltással választották meg a párt alelnökjelöltjévé.

"Van egy üzenetünk Amerika számára: válasszuk meg Mitt Romney-t és Paul Ryant, akik ismét beindítják Amerikát" - fogalmazott Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke. Priebus hangoztatta, hogy Obama újraválasztása "a négyévnyi kudarc folytatását jelentené", és ez a kijelentés visszhangra lelt a gyűlés többi szónokának felszólalásaiban.

Elnökjelöltté választották Romney-t az amerikai republikánusok. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A republikánusok a tanácskozáson leendő elnökjelöltjük szerethető, emberi oldalát próbálják meg kidomborítani, de eközben ügyelniük kell arra, hogy az ünnepléssel ne kerüljenek túlzott kontrasztba azzal a fenyegetéssel, amelyet az Isaac hurrikán jelent a régióra.

A hivatalosan hétfőn megnyitott konvenció érdemi munkáját a párt éppen az Isaac miatt napolta el egy nappal. Mitt Romney csütörtök este mondja majd el a jelölést elfogadó beszédét.

Az amerikai televíziók figyelme egyébként továbbra is erősen megoszlik az Isaac hurrikán és a republikánus konvenció között, ami több elemző szerint nem nevezhető szerencsés fordulatnak. A Demokrata Párt a jövő héten az észak-karolinai Charlotte-ban tartja országos gyűlését.

Elnökjelöltté választották Romney-t az amerikai republikánusok. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A legfrissebb közvélemény-kutatások többsége azt mutatja, hogy tíz héttel a novemberi elnökválasztás előtt gyakorlatilag holtverseny alakult ki a két rivális, Obama és Romney között, és csak kevés felmérés jelez csekély előnyt az elnök oldalán. A választók többsége ugyanakkor úgy vélekedik, hogy a magánszektorban, befektetési vállalkozóként szerzett tapasztalatival Romney az alkalmasabb jelölt az amerikai gazdaság talpra állítására.

Az amerikai Republikánus Párt konvencióján részt vesz Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, aki a tanácskozás alatt megbeszélést folytat republikánus kongresszusi képviselőkkel és a republikánus párt külpolitikai irányvonalát meghatározó tisztségviselőkkel.

Olvasóink írták

  • 1. obama.2 2012. augusztus 30. 11:45
    „obama obama obama”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták II. János Pál egyik ereklyéjét

Elloptak egy, a néhai II. János Pál pápa vérét tartalmazó fiolát kedden egy paptól Olaszországban,… Tovább olvasom