Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elment a ˝Kedves Vezető˝: meghalt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető

Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn.
Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn.

Az észak-koreai vezetőt - aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli - helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál - közölte az állami tv bemondója könnyek között.

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.

Meghalt Kim Dzsong Il. Fotó: MTI (galéria)

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 - más források szerint 27 - éves Kim Dzsong Un foglalja el; Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául.

Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács.

Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

Dél-koreai szakértők szerint Észak-Koreában "tökéletesen elő van készítve" a Kim Dzsong Il halálát követő hatalomváltás.

A phenjani állami médiának a lakossághoz intézett hétfői felhívása, miszerint az elhunyt vezető legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt a "népnek híven kell követnie", arra utal, hogy az évek óta előkészített utódlás zökkenőmentesen mehet végbe - mutatott rá Bek Szong Cso, a Katonai Elemzések Szöuli Intézetének szakértője. Kim Dzsong Un a belátható jövőben semmiféle drasztikus irányváltást nem fog végrehajtani, és stratégiai szövetségre fog törekedni a hadsereg vezetésével. Mindez azonban hosszú távon nem zárja ki egy hatalmi harc lehetőségét - mondta.

"Az utóbbi 48 órában a rezsim minden felelős tisztségviselőjének fel kellett fognia, hogy Kim Dzsong Unt kell támogatnia mint új vezetőt" - vélte a híres szöuli Szedzsong Intézet kutatója, Paik Hak Szon. "A Kim Dzsung Un-korszak máris kezdetét vette", a nómenklatúra felsorakozott a hatalom új birtokosa mögött.

Elemzők szerint a 69 évesen elhunyt "kedves vezető" nővére, Kim Kjong Hui és sógora, Dzsang Szong Tek kiemelt szerepet játszanak majd az utód támogatásában, a világ egyetlen kommunista uralkodócsaládjának fenntartásában. A nagyhatalmú Nemzetvédelmi Bizottság alelnöki posztját betöltő "Dzsang és felesége, valamint Ri Jong Ho vezérkari főnök támogatása kulcsfontosságú lesz Kim Dzsong Un trónra kerülésében" - magyarázza Jang Mo Csin, a Szöuli Egyetem professzora.

Kim Te Hjon, a szöuli Dzsung Ang Egyetem tanára ugyanakkor nem zárja ki, hogy az Egyesült Államokkal küszöbön álló tárgyalások feszültségeket kelthetnek Phenjanban, mivel Észak-Korea tartósan rászorul a külföldi segítségre.

Dél-koreai titkosszolgálati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az észak-koreai rezsim széthullása esetén képtelen lenne megbirkózni az ország újraegyesítésének problémájával, ami lényegesen nehezebb feladat lenne, mint az 1990-es német újraegyesítés.

A WikiLeaks kiszivárogtatta dokumentumok szerint amerikai diplomaták azon a véleményen vannak, hogy Kína végül elfogadná egy Washingtonnal baráti, szövetségesi viszonyt ápoló egyesített Korea létét.

A Szovjetunió szétesése óta a Kínai Népköztársaság Phenjan egyetlen közeli szövetségese.

Kim Dzsong Il, a kommunista Észak-Korea vezére 1994 óta állt országa élén.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elzártsága miatt a "szeretett vezér" életéről keveset tudni: hivatalos életrajza szerint 1942. február 16-án született a Koreai-félsziget északi részén található Paektu-hegynél. Korabeli szovjet források szerint azonban Habarovszk városának közelében látta meg a napvilágot, ahol apja, a későbbi "szeretett és tisztelt nagy vezér" Kim Ir Szen századosként szolgált egy koreai és kínai menekültekből álló katonai egységben. Valószínűleg születési évét is kozmetikázták, hogy apja harmincéves korára essen (aminek a koreai kultúrában nagy jelentősége van). A hivatalos életrajz kitér arra, hogy születését egy fecske jósolta meg, s világra jövetelekor kettős szivárvány és egy új csillag jelent meg az égen.
Kim Ir Szen a második világháború végén tért vissza Phenjanba. Fia tanulmányait nagy valószínűséggel Kínában végezte (hivatalos életrajza szerint Phenjanban, a párthivatalnokok gyerekeinek fenntartott intézményben tanult). 1964-ben politikai gazdaságtan szakon kapott diplomát, s megtanult angolul is.

Apjának köszönhetően rakétagyorsasággal emelkedett a pártapparátusban: huszonhat évesen a Koreai Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a párt propagandáért felelős igazgatója lett. Befolyása egyre növekedett, a nyolcvanas években már gyakorlatilag ő uralta a pártot; volt kulturális miniszter és irányította a Dél-Korea elleni párttevékenységet. Egyre gyakrabban emlegették "kedves vezetőként", majd "páratlan hazafiként, a nemzet atyjaként", "győzhetetlen és vasakaratú parancsnokként, páratlan legendás hősként". 1991 végén a hadsereg főparancsnokává nevezték ki, ami - lévén az észak-koreai rendszer alapja a hadsereg - kulcsfontosságú lépés volt utódlásának biztosítása érdekében.

Kim Ir Szen 1994. július 8-án bekövetkezett halála után Kim Dzsong Il átvette ugyan az ország vezetését, apja azonban holtában is elnök maradt, a pozíciót inkább megszüntették, semmint, hogy új ember töltse be azt. Kim Dzsong Il 1997-ben hivatalosan is a Koreai Munkáspárt főtitkára, a Nemzeti Védelmi Bizottság elnöke lett, így apáról fiúra szállt a hatalom.
Az ország helyzete azonban nem javult, a fegyverkezés az állam minden bevételét felemészti, így Észak-Korea a világ egyik legszegényebb állama, ahol rendszeresek az éhínségek. Phenjan a nukleáris kártya kijátszásával kísérletezik, kísérleti atomrobbantásokat hajtott végre, atomlétesítményeinek bezárásáért cserébe gazdasági segélyt és előnyöket követel.

Kim Dzsong Il maga azonban nem vetette meg a luxust: kedvelte a homárt, a kaviárt és a szivart, a jó borokat és a konyakot, szerette a köznép számára tiltott filmeket és az amerikai női focibajnokságot.

A magánéletéről szóló hírek is ellentmondásosak voltak, vélhetőleg háromszor nősült, és házasságaiból három fia született. Az öröklés kérdése 2008 nyarán vált sürgetővé, amikor Kim Dzsong Il hírszerzési jelentések szerint agyvérzést kapott, s mivel akkor egyik fia sem állt készen átvenni apja helyét, egyre erősebb lett a félelem a hatalmi vákuumtól. Kim tavaly végül legkisebb fiát, a húszas éveinek végén járó Kim Dzsong Unt nevezte meg örökösének a világ egyetlen kommunista uralkodó dinasztiájának élén. A világ és az észak-koreai lakosság számára addig szinte ismeretlen fiatalembert négycsillagos tábornokká nevezték ki, bekerült a párt legfelső vezetésébe, személyi kultusz épült ki körülötte. A hírek szerint a legifjabb Kim alapos tisztogatást is végrehajtott, hogy megszilárdítsa hatalmát, de egyelőre nem lehet tudni, a hatalomváltás békésen lezajlik-e majd.

Olvasóink írták

 • 11. öröksoproni 2011. december 19. 15:31
  „9-hez és btl-nek
  Igen, az agymosott generációk hihetetlen dolgokra képesek. Ilyen rendszerben szocializálódtak, ezért nagyon lassan szabad csak változásokat bevezetni náluk, mert a szabadságból könnyen lesz szabadosság vagy egy újabb diktatúra - elég bennünket megnézni. Pedig messze nem olyan elnyomás alatt éltünk. És reméljük diktatúra sem lesz újra.”
 • 10. szabo1936 2011. december 19. 15:30
  „Kim Ir song es a fia Kim Jong Il sokal tob embert megoltek mint Pol Pot Cambodiaban az az orszag egy puskapor hordo.En 6 evet szolgaltam Del Koreaban abol 3 evet a DMZ melet mint amerikai katona ot sohasem lehet tudni,hogy mikor roban ki a haboru a lovoldozesek akor majdnem minden napiak voltak.Azo nem szocialistak de meg komunistak sem azok inkab egy fasziszta alamhoz hasonlitanak ahol a Kim csalad az osi Koreai szokas szerint kiepitet egy Kim csaladi dinasztiat.Jelenleg a Yalu folyo eszaki oldalan (Kina) tele vanak Eszak Koreai menekultekel ugynehez elhini,hogy ot igazan gyaszolni fogja.Egyebkent a Del-Koreai hadseregnek ROK Army nem lene semi problemaja Eszak Koreat lerohani ere en az egesz bankszamlamal fogadnak.”
 • 9. mir 2011. december 19. 13:51
  „btl

  Hidd el a nagyrésze őszintén gyászolja. Pelenkás koruk óta zajlik a propaganda ők ebbe nőttek fel biztos vannak akik kényszerből siratják meg de nagyon sokan tényleg az apjuknak tekintették sajnos. ezekután lesz érdekes, hogy az utód mennyire lesz hajlandó nyitni a világ felé. Bár a fejét elnézve nemtom :)”
 • 8. anyádafatelepen 2011. december 19. 11:05
  „5. öröksoproni 2011.12.19. 09:47
  persze öreg, szerinted az ilyen foglalkozik vele? A szocialista rendszerben nincs vallás. és lehet hogy így egyszerűbb is nekik....”
 • 7. btl 2011. december 19. 10:40
  „Szívből kívánom, hogy az észak-kóreaiak élete jobb legyen ezután - bér erre nem sok esély van. A zsarnok meg oda került, ahova nem szeretett volna, de ahova sokan elkívánták. Most is könnyes szemmel viszik a virágot a kegyeleti helyekre, de nem vagyok biztos benne, hogy ezek nem örömkönnyek - de ki merné kimutatni örömét ott? Ez a különbság a diktatúra és a demokrácia között: demokráciában kimondhatod, ami nem tetszik, diktatúrában max egyszer.”
 • 6. drKotász 2011. december 19. 10:20
  „Milyen érdekes, hogy ez nem zavarja a nagy amerikait.”
 • 5. öröksoproni 2011. december 19. 09:47
  „Most aztán néz nagyokat, hogy számot kell adnia Teremtőjének a rettenetes dolgaiért. Hány embert, családot tett tönkre, gyilkolt le és még most is egy ország szenved a totális diktatúra miatt.”
 • 4. morz 2011. december 19. 09:27
  „Húú. Aszittem már Orbánról van szó. Még jó hogy végigolvastam a címet. De megijedtem hirtelen...”
 • 3. kerteszb 2011. december 19. 09:17
  „Jó hír, hogy a diktátorok sem élnek örökké.”
 • 2. anyádafatelepen 2011. december 19. 08:53
  „de ugye ez nem azt jelenti hogy végre észak-korea is a szabad világ fele vezető úton indul el? van helyette másik népnyúzó.”
 • 1. 1olvasó 2011. december 19. 08:45
  „Na végre! Csak kérdés, hogy a fia jobb vagy rosszabb lesz nála. Szerencsétleneknek lehetne már picivel jobb élete is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt az orosz olajfúró platform: heten meghaltak

Hétre emelkedett a távol-keleti orosz olajfúró platform elsüllyedésekor meghalt emberek száma: a… Tovább olvasom