Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ellentmondásos német értékelések

Ellentétesen ítélték meg a német vezetők a torontói G20-csúcsértekezlet eredményeit.
Míg a Angela Merkel kancellár egy hétfői nyilatkozatban úgy vélte, hogy a legfejlettebb, illetve fejlett országok állam- és kormányfőinek találkozóján született megállapodások megerősítették Németország - takarékosságot középpontjába helyező - pénzügyi politikáját, az ellenzék vezetői, köztük Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök kudarcot, vagy legalábbis elfogadhatatlan eredményeket említett.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy az állam- és kormányfők semmilyen intézkedést nem hoztak a pénzpiacok szabályozására. "A piacokat teljes mértékben szabályozatlanul hagyták, úgyhogy a következő válság bármikor bekövetkezhet" - érvelt a német ellenzéki politikus, aki szerint nem volt megfelelő az összhang az európai országok között sem.

A kancellár ezzel szemben a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva úgy értékelte, hogy a torontói csúcskonferencián született megállapodások felülmúlták az előzetes várakozásokat. Angela Merkel kiemelte az államháztartási hiány, illetve az adósságok hosszabb távú csökkentése érdekében elfogadott kötelezettségvállalásokat. A német kancellár szerint sikerült megtalálni a "növekedésbarát deficitcsökkentés" módozatát.

A torontói csúcskonferencia előtt éles viták voltak az Egyesült Államok és Németország között a válságból való kilábalás útjáról. Míg Washington - Obama elnökkel az élen - azt az álláspontot képviselte, hogy a hangsúlyt a növekedés ösztönzésére kell helyezni, a német kormány a szigorú takarékosság mellett tette le a garast. A kancellár úgy értékelte, hogy a csúcson ebben a tekintetben egyfajta kompromisszum született, azt azonban első nyilatkozatában nem említette, hogy az általa - továbbá Párizs és London által - szorgalmazott bankadóról, illetve a bankok számára szigorúbb "játékszabályok" lehetőségéről semmi fajta egyezmény nem jött létre.

A kancellár rögtön hazaérkezése után találkozott pártja, a kereszténydemokrata CDU és kisebbik testvérpárt, a CSU vezetőivel. A tanácskozáson született állásfoglalás leszögezte, hogy Németország számára a költségvetés konszolidálásának nincs alternatívája, és a takarékosságot folytatni kell. A kormány számára ez nem öncél, hanem ez a jövő politikája - fogalmazott a találkozót követően Angela Merkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti baleset Csehországban - meghalt a mozdonyvezető

Egy személy életét vesztette, tizenegyen megsérültek abban a vasúti balesetben, amely hétfőn délután… Tovább olvasom