Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Elkészülnek a fukusimai egyes reaktor burkolatának eltávolítására

A hidrogénrobbanás miatt megrongálódott épületet három évvel ezelőtt azért burkolták be, hogy megakadályozzák a radioaktív anyag szétterjedését.
A 2011. márciusi földrengésben és szökőárban balesetet szenvedett fukusimai atomerőműben elkezdődött az előkészítése az egyes reaktor poliészter-borítása eltávolításának. A hidrogénrobbanás miatt megrongálódott épületet három évvel ezelőtt azért burkolták be, hogy megakadályozzák a radioaktív anyag szétterjedését.

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északra található erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat közlése szerint 2016 márciusa körül fejezik be ezt a meglehetősen bonyolult munkát, amely után következik a hidrogénrobbanásban keletkezett törmelék eltakarítása, az épület belsejében lévő medencében tárolt uránrudak elszállítása, és a legnehezebb feladat, a részlegesen megolvadt urán kivonása.

A Tepco munkásai szerda reggel elkezdtek lyukakat fúrni a megrongálódott reaktor épületét fedő burkolaton. Ezeken keresztül egy kémiai vegyületet fecskendeznek be, hogy nehogy radioaktív por kerüljön a levegőbe a borítás eltávolítása közben.

A japán energiavállalat már márciusban meg akarta kezdeni az épület burkolatának lebontását, de a munkát előbb műszaki meghibásodás, majd a helyi lakosok tiltakozása miatt el kellett halasztani. Júliusban a fukusimai erőműhöz közeli rizsföldeken radioaktív anyag jelenlétét észleltek, amely valószínűleg a hármas reaktor körüli törmelékek eltakarítása közben keletkezett porból származik. Azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg, a Tepco az egyes reaktor esetében az említett bonyolultabb eljárást választotta. Számítások szerint a fukusimai reaktorok teljes lebontásához még 25-35 évre van szükség.

A Fukusima-1 atomerőműben a 2011. március 11-i 9-es erősségű földrengés és az azt követő több tízméteres szökőár következtében megszűnt a reaktorokban lévő fűtőelemek hűtése, ami a Csernobil óta legsúlyosabb atomerőmű-balesethez vezetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyhatja a kórházat az Ebola-vírussal megfertőződött amerikai újságíró

Az NBC amerikai tévécsatorna Ebola-vírussal Nyugat-Afrikában fertőződött meg, most gyógyultan… Tovább olvasom