Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Elítélték a 2001-es toulouse-i robbantás felelőseit

A II. világháború utáni legsúlyosabb franciaországi ipari katasztrófa után 11 évvel a toulouse-i fellebbviteli bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés büntettében mondta ki bűnösnek a tragédia felelőseit.
Az eljárás középpontjában a toulouse-i AZote Fertilisant (AZF) műtrágyaipari alapanyagot gyártó üzemében 2001-ben bekövetkezett robbanás állt, amely 31 ember életét oltotta ki. A katasztrófában 2500-an sérültek meg. Az üzem az egykori TotalFinaElf konszern Grande Paroisse nevű leányvállalatához tartozott.

A fellebbviteli bíróság szerint a balesetért közvetlen felelősség terheli Serge Biechlint, az AZF akkori igazgatóját, akit egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 45 ezer eurós pénzbüntetésre ítéltek. Az üzemeltető Grande Paroisse-t pedig a maximálisan kiszabható 225 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezték. A vád ellenük gondatlanságból elkövetett emberölés, sérülés okozása, valamint gazdasági károkozás robbanás és tűz által, továbbá a munka törvénykönyve előírásainak megsértése volt.

A bíróság ugyanakkor felmentette az anyavállalatot, a Totalt és annak egykori elnök-vezérigazgatóját, Thierry Desmarest-t.

Az ügyészség is az AZF igazgatójának és a leányvállalatnak az elítélését kérte, miután úgy ítélte meg, hogy az ő hanyagságuk okozta a katasztrófát. Az elítéltek jelezték: a semmítőszéken fellebbeznek a döntés ellen.

A toulouse-i üzem 221-es raktárában 2001. szeptember 21-én mintegy 300 tonna ammónium-nitrát robbant fel: a detonációk után ötven méter átmérőjű kráter tátongott a helyszínen. Két gyárépület összeomlott, a különböző mértékű károsodást szenvedett környékbeli otthonok száma megközelítette a 30 ezret. Az anyagi kár több százmillió frankra rúgott.

Az ügyben 2009-ben négy hónapig tartó, kamerákkal kísért pert a több mint 3 ezer felperes és a többi érintett nagy számára való tekintettel nem a bíróságon, hanem rendhagyó módon a toulouse-i városházán rendezték meg. A bíróság akkor - első fokon - kimondta, hogy a biztonsági előírások tekintetében hanyagság történt, de a felmerült kétségek miatt valamennyi vádlottat felmentette a felelősség alól. Ezt változtatta meg most a fellebbviteli bíróság.

Az öt éven át tartó vizsgálatok során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a pusztító erejű detonációt vegyi eredetű folyamatok idézték elő: a robbanást az a klórtartalmú anyag váltotta ki, amelyet valamivel korábban helyeztek el a száz méter hosszú raktárépületben, ez lobbantotta be a normális körülmények között semleges műtrágyaipari alapanyagot. A New York-i ikertornyok elleni merényleteket után tíz nappal történt toulouse-i ipari katasztrófa után egy ideig terrorista akcióra is gyanakodtak, de ezt a feltevést hamar kizárták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a mérgező alkohol forrását Csehországban

Megtalálta a mérgező alkohol forrásait a cseh rendőrség. Tovább olvasom