Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Elhunyt Otto Graf Lambsdorff német szabad demokrata vezető

Elhunyt Otto Graf Lambsdorff, a német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke - jelentette be vasárnap a liberális párt.
A Németországban és külföldön is nagy tekintélynek örvendő politikust 82 éves korában egy bonni kórházban érte a halál. A német liberálisok egykori elnöke, volt gazdasági miniszter december 20-án töltötte volna be 83. életévét. Otto Graf Lambsdorff a szabad demokraták egyik legkiemelkedőbb politikusának számított. 1977 és 1984 között a gazdasági és munkaügyi minisztérium élén állt, 1988 és 1993 között pedig a liberális párt elnöke volt.

A nyolcvanas évek elején az egyik kezdeményezője volt a szociáldemokratákkal való kormányzati szövetség felmondásának, ami 1982-ben oda vezetett, hogy pártja a Helmut Kohl vezette konzervatívokkal lépett koalícióra. Otto Graff Lambsdorff több más politikus mellett 1983-ban érintett volt az úgynevezett Flick-ügyben. Ebben a Flick-konszern illegális pénzfizetéseket juttatott több vezető politikusnak, köztük neki is. Érintettsége miatt adócsalás vádjával pénzbüntetésre ítélték.

1991 és 1993 között Lambsdorff a Liberális Internacionálé alelnöke, majd 1993 januárjától 1996 júniusáig az elnöke volt. 1995 és 2006 között az akkoriban Magyarországon is irodával rendelkező liberális Friedrich Neumann Alapítványt vezette, és ebben az időben is több alkalommal járt Budapesten. Pártok feletti elismertségét jelezte az is, hogy 1999-ben az akkori német kancellár, Gerhard Schröder őt bízta meg a náci rezsim által kényszermunkára kötelezettek kártalanításával kapcsolatos tárgyalások lefolytatására.

Lambsdorff 1996 óta volt az FDP és a Liberális Internacionálé tiszteletbeli elnöke. Hans-Dietrich Genscherrel együtt a párt nagy öregjének számított, akinek véleményére saját pártján kívül is mindig odafigyeltek. Néhány hónappal ezelőtt még részt vett pártja választási kampányában, és a jelenlegi pártelnök, Guido Westerwelle egyik fő gazdaságpolitikai tanácsadója volt.

Angela Merkel kancellár vasárnap délutáni nyilatkozatában mind emberileg, mind politikailag kiemelkedő liberálisnak nevezte őt. A kancellár értékelése szerint Lambsdorff hosszú időn keresztül meghatározó irányítója volt a szövetségi köztársaság gazdaságpolitikájának, és kiemelkedő érdemeket szerzett a szociális piacgazdaság megszilárdításában Németországban

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fülöp-szigeteken kiszabadítottak egy elrabolt indiai üzletembert

Kiszabadítottak egy indiai üzletembert az emberrablók fogságából a Fülöp-szigeteki kommandósok, és… Tovább olvasom