Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Elhunyt a nürnbergi per utolsó ügyésze

Elhunyt Whitney Harris, az első nürnbergi per egyik amerikai ügyésze, a vádlók utolsónak életben maradt tagja.
 
A jogászt 97 évesen érte a halál St. Louis városában - számolt be a St. Louis Post-Dispatch című lap. Az idős férfi az utóbbi időben sokat bajlódott egyészségével, három évvel ezelőtt rákbetegséget állapítottak meg nála, fél éve pedig elesett, azóta többször kórházban ápolták - hivatkozott a lap Harris neveltlányára.

Whitney Harris vezető ügyész volt az II. világháború után a náci háborús bűnösök felelősségre vonására indított első nürnbergi perben 1945-ben. Ő volt a vádlója Ernst Kaltenbrunner SS-tábornoknak, a náci elnyomó apparátusokat egyesítő és irányító csúcsszerv, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal parancsnokának.

Kaltenbrunner ügye mellett részt vett Hermann Göring tárgyalásában, és egyike volt Rudolf Höss kihallgatóinak. Höss az auschwitzi haláltábor vezetője volt, aki hidegvérrel írta le kihallgatóinak, hogy miként alakították megsemmisítő táborrá az auschwitzit.

Whitney Harris 1912. augusztus 12-én született a Washington állambeli Seattle-ben, 1933-ban a washingtoni állami egyetemen, majd 1936-ban a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett diplomát. A világháború kitörésekor csatlakozott a tengerészethez, a világégés után lett tagja a náci főbűnösök ellen indított jogászok csoportjának. A perbe fogott 22 magas rangú náci tisztviselő közül tizenkettőt halálbüntetéssel sújtottak. Harris volt az egyedüli ügyész, aki részt vett a kivégzéseken. Később könyvben írta meg a tárgyalás történelmi és jogi elemzését.

A per után jogprofesszorként és vállalati jogászként tevékenykedett, munkássága során mindvégig kiállt a nemzetközi bíróságok olykor sokat támadott létjogosultsága mellett, a modernkori népirtásokat gyakran hasonlította a náci pusztításhoz.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. április 25. 19:56
  „1 es 2!!
  -es mond mar!! az akkor mentesit is mindjart az osszes tobbi tomeg gyilkossag alol amit a nacik elkovettek szerte europaban!??”
 • 2. szószatyor 2010. április 23. 18:17
  „Hát emésszék el férgek a képmutató országával együtt. A 15 millió észak-amerikai indián legyilkolásáért hány amerikai fehért ítéltek el? Elfogadott róla a washingtoni kongresszus határozatot, hogy genocídium volt? Hol van múzeuma az indián holocaustnak? És a félmillió japán és másik félmillió német civil legyilkolásáért kit vontak felellőségre? Éjjel nappali bombázások, napalm szőnyegezések, Drezda, Hamburg, Nagaszaki, Hiroshima, Kiotó, Tokió? Gyerekek, nők és idősek voltak csak a városokban. A zsidóktól ellopott aranyat wall streeti bankok mosták tisztára, erről nem tájékoztatják a közvéleményt? Még a hatvanas években is apartheid rendszer működött az USÁ-ban feketék elkülönítve mindenhol. A nem európai világ lakói ki voltak tiltva Amerikából az 1917-es bevándorlási törvény értelmében, köztük a kínaiak is rasszista alapon 1965-ig.Számos államban törvény tiltotta a fehérek és nem fehérek házasságát 1967-ig. Már a harmincas években "fajnemesítési" programokkal kísérleteztek, kasztrálások, sterilizálások orvosi receptre. És ők akartak igazságot tenni Európában.”
 • 1. szószatyor 2010. április 23. 16:47
  „<moderálva> A 15 millió észak-amerikai indián legyilkolásáért hány amerikai fehért ítéltek el? Elfogadott róla a washingtoni kongresszus határozatot, hogy genocídium volt? Hol van múzeuma az indián holocaustnak? És a félmillió japán és másik félmillió német civil legyilkolásáért kit vontak felellőségre? Éjjel nappali bombázások, napalm szőnyegezések, Drezda, Hamburg, Nagaszaki, Hiroshima, Kiotó, Tokió? Gyerekek, nők és idősek voltak csak a városokban. A zsidóktól ellopott aranyat wall streeti bankok mosták tisztára, erről nem tájékoztatják a közvéleményt? Még a hatvanas években is apartheid rendszer működött az USÁ-ban feketék elkülönítve mindenhol. A nem európai világ lakói ki voltak tiltva Amerikából az 1917-es bevándorlási törvény értelmében, köztük a kínaiak is rasszista alapon 1965-ig.
  Számos államban törvény tiltotta a fehérek és nem fehérek házasságát 1967-ig. Már a harmincas években "fajnemesítési" programokkal kísérleteztek, kasztrálások, sterilizálások orvosi receptre. És ők akartak igazságot tenni Európában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott egy belga püspök egy pedofil ügy miatt

Lemondott egy belga katolikus püspök egy pedofil üggyel kapcsolatban, amellyel kapcsolatban nem… Tovább olvasom