Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Elhatárolódott Gajdos Istvántól Beregszász önkormányzata

A beregszászi városi tanács kárpátaljai magyarságra nézve károsnak minősítette a politikus tevékenységét.
Határozatban határolódott el Gajdos Istvántól, a volt ukrán kormánypárt parlamenti képviselőjétől, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökétől hétfőn megtartott rendkívüli ülésén a beregszászi városi tanács (közgyűlés), amely a kárpátaljai magyarságra nézve károsnak minősítette a politikus tevékenységét.

A tanácskozáson, amelytől a polgármesteri hivatalban tartózkodó tüntetők Babják Zoltán polgármester és a város többi vezetőjének lemondását várták, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői csoportja határozattervezetet terjesztett elő, amelyben a képviselőtestület elhatárolódik Gajdos Istvánnak, az Ukrajnában korábban kormányzó Régiók Pártja (PR) parlamenti képviselőjének a tevékenységétől.

A határozatképes számban megjelent képviselők által megszavazott dokumentum szerint a beregszászi városi tanács változatlanul kiáll a demokratikus szabadságjogok és az európai normák maradéktalan érvényesítése mellett.

„Egyben erkölcstelennek és Beregszász város, valamint a kárpátaljai magyarság számára károsnak ítéli, hogy Gajdos István volt hatalompárti képviselő megnyilvánulásait Beregszász város közössége és az egész kárpátaljai magyarság véleményeként értelmezzék" – áll a határozatban, amely szerint a kárpátaljai magyarok, Beregszász város polgárai, minden más honfitársukhoz hasonlóan, szabad és demokratikus, egyéni és kollektív jogaikat maradéktalanul biztosító országban szeretnének élni. A beregszászi városi tanács a jövőben is mindent meg fog tenni ennek érdekében – olvasható az okmányban.

A tanácskozás kezdetén az ülésteremben megjelentek a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális csoport beregszászi és más kárpátaljai településekről érkezett tagjai, de miután látták, hogy a testület PR-frakciójának tagjai hiányoznak, távoztak a helyszínről. A csoport vezetője később egyedül visszatérve közölte a képviselőkkel a tömörülés álláspontját.

Még a rendkívüli ülés előtt benyújtotta lemondását Beregszász polgármesterének két volt kormánypárti helyettese, a polgármesteri hivatal jegyzője és a városi újság főszerkesztője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a legidősebb holokauszt-túlélő, egy 110 éves asszony

Alice Herz-Sommer két évig volt a theresienstadti koncentrációs tábor foglya, később pedig… Tovább olvasom