Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Elhalasztották a Cecil-ügy tárgyalását

Szeptember végéig elhalasztották annak a profi vadásznak a tárgyalását, aki a vád szerint segített Cecil, a híres zimbabwei oroszlán megölésében.
A vádlottnak, aki a szafarit szervezte, vadorzás miatt kell felelnie Hwange város bírósága előtt. Azzal vádolják, hogy nem akadályozta meg a Cecil életébe kerülő illegális vadászatot. Theo Bronkhorst ellen a múlt héten emeltek vádat, őrizetbe vették, majd ezer dolláros óvadék fejében szabadlábra helyezték.

A férfi ügyvédje szerdán újabb jogi tanácsadó bevonását kérte, ezért a bíró a tárgyalást szeptember 28-ra halasztotta - közölték szemtanúk.

Bronkhorst az AFP francia hírügynökségnek korábban azt mondta: nem gondolta, hogy törvénytelen dolog történik, és amerikai ügyfele, Walter Palmer minnesotai fogorvos ártatlan. Hozzátette, teljesen szabályosan szervezte meg számára a vadászatot, a fogorvos kifizette az engedélyért járó 50 ezer dollárt.

A Hwangei Nemzeti Park büszkeségét, a 13 éves, fekete sörényéről ismert Cecilt július elején egy éjszaka egy gépkocsival húzott állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Palmer megsebesítette, de a sebzett állattal csak 40 órával később, puskával végzett, miután sikerült újra ráakadnia. A jeladós nyakörvet, amelyet egy oxfordi kutatócsoport tett fel az oroszlánra, megpróbálták megsemmisíteni, ám mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták.

Zimbabwe az amerikai férfi kiadatását követeli. Nyomozás folyik annak a területnek a tulajdonosa ellen is, ahol az oroszlánt megölték. Cecil kilövése után a zimbabwei hatóságok azonnali hatállyal megtiltották a nagyvadak - oroszlánok, elefántok, leopárdok - vadászatát. A vadászat évi mintegy 40 millió dolláros (11 milliárd forint) bevételt hoz Zimbabwének.

Parviz Tanavoli iráni szobrász Teheránban bejelentette, hogy egyik legutóbbi művét Cecil emlékének szenteli. A modern iráni szobrászat úttörőjének számító művész, aki hatvanéves pályafutása alatt gyakran foglalkozott oroszlánokkal, elmondta, hogy egyik legutóbbi alkotásával Cecil emlékét szeretné életben tartani és az állatkínzás elleni harcot támogatni.

Cecil sorsa az utolsó iráni oroszlán ötven évvel ezelőtti halálára emlékezteti - mondta Tanavoli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadságpénz részarányosan

A munkavállalók többsége – a kollektív szerződések alapján – Ausztriában a június 1. és… Tovább olvasom