Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését

2015-ig halasztanak, azonban Ukrajna addig is élvezni fogja az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés előnyeit.
Az EU, Oroszország és Ukrajna pénteken megállapodott abban, hogy 2015 végéig elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését - közölte újságírókkal a Brüsszelben folytatott megbeszélés után Karel De Gucht, a külkereskedelmi kérdésekben illetékes belga EU-biztos.

Mint hozzátette, Ukrajna addig is élvezni fogja az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés előnyeit.

A megállapodás előtt Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy importvámot vet ki az ukrán árukra, ha életbe léptetik az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás előírásait.

De Gucht a nap folyamán Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, valamint Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélést. Mint az a Brüsszelben kiadott közleményből kitűnik, megállapodtak abban, hogy a kereskedelem liberalizálása fontos szerepet játszik a gazdasági növekedés előmozdításában valamint hogy mind az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezetnek, mind pedig a Moszkva által létrehozott Független Államok Közössége szabadkereskedelmi övezetének hozzá kell járulnia a térség gazdasági integrációjához.

"Annak érdekében, hogy lehetővé váljon Ukrajna stabilizálásának a teljes értékű támogatása, az (Európai) Bizottság kész további rugalmasságot javasolni abban az esetben, ha Ukrajna ratifikálja az EU-val kötött társulási megállapodását. Ez a rugalmasság abban áll, hogy 2015. december 31-ig elhalasztják a mély és átfogó szabadkereskedelmi övezet megteremtéséről szóló előírások alkalmazását, miközben az EU autonóm kereskedelmi intézkedéseiből fakadó előnyöket ezen időszak alatt továbbra is élvezheti Ukrajna" - olvasható a tanácskozásról kiadott uniós tájékoztatásban. Ez azt jelenti, hogy az ukrán árucikkek nagy része vámmentesen juthat be az uniós országok piacaira, miközben Ukrajnának nem kötelessége ugyanilyen kedvezményeket nyújtani az EU-országok árucikkei számára.

A felek - olvasható a közleményben - tovább konzultálnak arról, miként lehet kezelni az Oroszország által felvetett kérdéseket. E konzultációk eredményeit miniszteri szintű háromoldalú találkozón fogják áttekinteni.

Brüsszel szerint e tárgyalási folyamatnak be kell illeszkednie az ukrajnai átfogó békefolyamatba.

Az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezeti előírások alkalmazásának elhalasztásával párhuzamosan az érintettek megerősítették, hogy továbbra is érvényesülnek a Független Államok Közösségének vámpreferencia-előírásai, vagyis Moszkva nem tesz "megtorló" lépéseket Ukrajnával szemben azért, mert Kijev az EU felé kíván nyitni szabadkereskedelmi vonatkozásban.

A De Gucht által most bejelentett halasztáshoz még hozzá kell járulniuk az uniós tagországoknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtagadta a szolgálatot az izraeli hadsereg több tucatnyi hírszerzője

Ugyanakkor leszögezték, hogy a szolgálat megtagadása kizárólag a palesztin területekre vonatkozik. Tovább olvasom