Kisalföld logö

2017. 01. 25. szerda - Pál -8°C | -1°C Még több cikk.

Elfogták a toulouse-i banki túszejtőt

Támadást indítottak a rendőrök annak a két embernek a kiszabadítására, akiket szerda délelőtt ejtett túszul egy toulouse-i bankban egy magát az al-Kaida tagjának mondó fegyveres férfi.
17:50 - Támadást  indítottak a rendőri erők annak a két embernek a kiszabadítására,  akiket szerda délelőtt ejtett túszul egy toulouse-i bankban egy  magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó  fegyveres férfi.  

A több száz méteres körzetben teljesen kiürített és  hermetikusan lezárt környékről három durranást, feltehetően  lövéseket lehetett hallani.  

A rendőrség közlése szerint a kommandósok ártalmatlanná tették  és őrizetbe vették a túszejtőt, aki az akcióban megsérült. A két  túsz sértetlenül kiszabadult. Egyetlen rendőr sem sérült meg a  túszmentő akcióban.

17:15 - Három  durranást, feltehetően lövéseket lehetett hallani annál a toulouse-i  banknál, amelyben két ember tart fogva egy magát az al-Kaida  nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi.  

17:10 - Kiszabadult egy  újabb túsz, ismét egy nő abból a toulouse-i bankból, amelyben négy  embert ejtett túszul szerda délelőtt egy magát az al-Kaida  nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi - közölték  a francia hírtelevíziók. A férfi még két személyt tart fogva.

Michel Valet államügyész tájékoztatása szerint a túszejtőt  saját közlése szerint vallási meggyőződés vezérli, nem pénzért  követte el a tettét.  

"Az egyetlen üzenet, amelyet közlünk, mert ez fontos részlet az  ügy pozitív kimenetele szempontjából, annyi, hogy az azonosított  túszejtő nem a pénzért csinálta az egészet, a motivációi vallási  meggyőződésűek" - mondta az ügyész. Elemzők szerint az ügyész  megfogalmazása arra utal, hogy a túszejtő a második túsz  elengedésének előfeltételül ennek az üzenetnek a sajtóval való  közlését követelte.   

Az első túsz, szintén egy nő - aki a bank egyik alkalmazottja -  nem sokkal azután hagyhatta el az épületet, hogy a kommandósok  megkezdték a tárgyalásokat a túszejtővel. A fegyveres férfi ételért  cserébe engedte el a nőt.

Az ügyész nem kívánt több részlettel szolgálni az azonosított  túszejtő személyazonosságáról, mert az szerinte kontraproduktív  lehet a kommandósokkal folytatott tárgyalások szempontjából.     

A túszejtő lánytestvére - aki a helyszínen segíti a  kommandósokat a tárgyalásban - újságíróknak elmondta: testvére 26  éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel,  pszichiátriai zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal  szemben. A nő azt állítja: testvére "nem túl vallásos". "Együtt  járunk szórakozni, mindketten fogyasztunk alkoholt (ellentétben a  vallásukat gyakorló muzulmánokkal)" - hangsúlyozta a nő.  

La Dépeche du Midi című helyi lap honlapja szerint a túszejtő a  Toulouse-hoz közeli Castres-ban lakik. A rendőrség már megkezdte  lakásában a házkutatást.   

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres délelőtt 10 óra  után hatolt be a bankba, ahol - miután lövéseket adott le - négy  túszt ejtett, köztük a fiók vezetőjét. A férfi a rendőrség  elitalakulatának a helyszínre érkezését követelte, azt közölte, hogy  csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni.   

Senki nem sérült meg a támadásban.  

Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz  méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani, a  kommandósok folyamatosan tárgyalnak a túszejtővel. A déli  Bordeaux-ból és Marseille-ből irányítottak különleges egységeket  Toulouse-ba.  

A túszejtés attól a háztól 500 méterre történt, ahol március  22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték azt a  - magát a lakásában elbarikádozó - terroristát, aki az előző héten a  francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli  Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola  egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével  végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohammed Merah  a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet  elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül  cselekedett.

Az MTI felvételei.
15:45 - Kiszabadult az egyik túsz, egy nő abból a toulouse-i bankból, amelyben négy embert ejtett túszul szerda délelőtt egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi - közölte a francia belügyminisztérium.

Az I-télé francia hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint a nő - aki a bank egyik alkalmazottja - nem sokkal azután hagyhatta el az épületet, hogy a kommandósok megkezdték a tárgyalásokat a túszejtővel.

A tudósítás szerint a fegyveres férfi ételért cserébe engedte el a nőt. A tárgyalások folytatódnak a további három túsz szabadon engedéséről.
A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres délelőtt 10 óra után hatolt be a bankba, ahol - miután lövéseket adott le - négy túszt ejtett, köztük a fiók vezetőjét.

Rendőrségi források szerint senki nem sérült meg a támadásban.
"Még nem tudjuk, hogy egy rosszul végződött fegyveres rablás történt-e, vagy pedig egy előre kitervelt (túszejtő) akcióról van szó" - hangsúlyozta egy helyszíni rendőrségi forrás. Hozzátette: "A legvalószínűbb feltételezés, hogy egy őrülttel állunk szemben, ami nem könnyíti meg a helyzetet".

A férfi személyazonosságról csak annyit árult el a rendőrség, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres a rendőrség elit alakulatának a helyszínre érkezését követelte, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni. Azóta sem derült ki, hogy pontosan mi motiválta tettében.

Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani.

Hivatalos közlések szerint a déli Bordeaux-ból és Marseille-ből irányítottak különleges egységeket Toulouse-ba.


13:20 - Négy embert túszul ejtett szerda délelőtt egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi a dél-franciaországi Toulouse egyik bankjában - közölték rendőrségi források.

A túszejtő lövéseket adott le, mielőtt a négy embert, köztük a bankfiók vezetőjét túszul ejtette volna.

A rendőrség a környéket lezárta, s egy szomszédos általános iskolát teljesen kiürítettek.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres a rendőrség elit alakulatának a helyszínre érkezését követeli, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni.

A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy a túszejtő tényleg az al-Kaidához tartozik-e.

Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani.

A France Info hírrádió szerint a rendőrség és az újságírók is az államügyész érkezésére várnak, aki várhatóan részletesen tájékoztatja majd a sajtót a kialakult helyzetről.

A túszejtés abban a negyedben történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megöltek azt a magát a lakásában elbarikádozó terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett.

A magát az al-Kaida tagjának valló 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Az elnökválasztási kampány idején történt gyilkosságsorozat nagyon megrázta egész Franciaországot. Egy toulouse-i konzervatív imám, Abdelfattah Rahhaoui a YouTube-on közzétett felhívásában óva intette a franciaországi fiatal muzulmánokat attól, hogy néhány fanatikus hatására az iszlám téves értelmezése nevében a Merahéhoz hasonló erőszakos cselekményekben vegyenek részt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év börtön a volt román miniszterelnöknek

A román legfelső bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - két év letöltendő… Tovább olvasom