Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Elfogadták az új alkotmányt Szerbiában

A szerb választók elfogadták a függetlenné vált ország új alkotmányát az arról tartott hét végi népszavazáson a voksolást megfigyelő független szervezet szerint.
A tekintélyes Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) vasárnap éjszaka Belgrádban közzétett - a szervezet internetes honlapján is megtekinthető - adatai szerint a szombaton és vasárnap rendezett népszavazáson a bejegyzett választópolgárok 53,3 százaléka vett részt, s a bejegyzett választók 51,4 százaléka voksolt "igennel" az új alaptörvényre. A CESID 600 szavazóhelyiség adataira alapozva készítette el az alkotmány támogatottságára vonatkozó becslését.

Bár a leadott szavazatok feldolgozásáról hivatalos adatok csak lassan csordogáltak, a szerb elnök és miniszterelnök az előzetes eredmények hallatán máris üdvözölte az új alkotmány "jóváhagyását". Vojislav Kostunica kormányfő történelmi, országa számára új kezdetet jelentő pillanatként méltatta a referendum eredményét, hozzátéve: Szerbia világosan megmutatta, hogy meg kívánja őrizni területi egységét, (s a tőle elszakadni kívánó) Koszovó tartomány az ország szerves részét képezi. Boris Tadic államfő pedig az "európai Szerbia" támogatottságát látta az új alkotmány elfogadásában, megjegyezve: politikai céljuk nem pusztán az új alaptörvény jóváhagyása, hanem az európai normák meghonosítása és végső soron az ország európai uniós csatlakozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom