Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Éleződik a koszovói helyzet: barikádok és várakozás

Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták.
Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány - az EU és a NATO misszióinak támogatásával - át akarja venni a Szerbia felé vezető határátelők ellenőrzését.

Miután Koszovó lépését Belgrád is hevesen ellenzi, Szerbia és Oroszország szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte, az észak-koszovói helyzet kiéleződésére hivatkozva, s a csütörtöki BT-ülésre New Yorkba utazott Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.

Csütörtök éjfélkor jár le a határidő, amikortól a Jarinje és Brnjak átkelők ellenőrzését a koszovói vámosok készülnek átvenni az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) és a nemzetközi békefenntartók (KFOR) közreműködésével.

Hogy megakadályozzák ennek végrehajtását, a tiltakozó szerbek eltorlaszolták a Leposavicból Jarinje felé vezető utat is.

Az EULEX csütörtök virradóra kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a két átkelő ellenőrzését "vegyes összetételű" erők fogják végezni, és megbízatásuk értelmében az operatív munka az EULEX egységeire hárul majd.

Csütörtök délelőtt Pristinába érkezik Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, akit - értesülések szerint - déltájban fogad Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.

Kosovska Mitrovicában és Zvecanban az éjszaka óta szünetel az üzemanyag- és gázszolgáltatás.

A kiéleződött észak-koszovói helyzet miatt szerdán számos szerb és külföldi újságíró és forgatócsoport érkezett Kosovska Mitrovicába.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2011. szeptember 15. 15:39
    „Személyes véleményem a szerbekről nem túl hizelgő, de annyit el kell ismerni, hogy összetartanak a nemzeti ügy érdekében és van vér az ereikben....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Afrikai iszlamista csoportok nyugatiakra vadásznak˝

Együttműködésbe kezdett három olyan afrikai iszlamista csoport, amely már korábban is nyugati… Tovább olvasom