Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Életfogytiglanra ítéltek egy londoni taxisofőrt egy iraki merénylet miatt

A férfit azzal vádoltak, hogy évekkel korábban pokolgépeket készített Irakban, amelyeket később az Egyesült Államok egységei elleni merényletekben használtak fel.
A vád szerint a 38 éves Anis Sardar által készített pokolgépek egyike 2007-ben megölt egy amerikai főtörzsőrmestert. A robbanószerkezetet egy Bagdadba vezető útra helyezték el, s akkor hozták működésbe, amikor az amerikai katonát szállító páncélozott jármű áthaladt rajta.

A férfi ellen az alapján indítottak büntetőeljárást, hogy megtalálták az ujjlenyomatát a pokolgépek készítéséhez használt ragasztószalagon.

Sardar a tárgyalásokon azzal védekezett, hogy azért vett részt az iraki konfliktusban, mert meg akarta védeni a szunnita településeket a síita milíciáktól az Egyesült Államok 2007-es hadműveletei idején. Hozzátette, hogy csak segédkezett a robbanóeszközök elkészítésében, nem ő gyártotta őket.

2006-2007-ben Irakban elmérgesedett a viszony a többségi síiták és a kisebbségben lévő szunniták között, és az ország a polgárháború szélére sodródott, amit végül csak az amerikai katonai jelenlét ideiglenes növelése akadályozott meg.

A londoni ügyészség azzal vádolta a brit állampolgárságú Sardart, hogy vagy szándékosan amerikai katonákat vett célba a pokolgépekkel, vagy nem érdekelte, kiknek az életét ontják ki készítményei.

A férfit gyilkosság és emberölésre való összeesküvés vádjával ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. Legkorábban 38 év múlva szabadulhat.

A brit ügyészség közölte, az ítélet mérföldkő, s azt jelzi, hogy a nemzetközi határok nem tudják megakadályozni azt, hogy "a terroristákat bíróság elé állítsák az Egyesült Királyság területén".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merényletet követtek el egy szaúd-arábiai mecset ellen

A támadás halálos áldozatainak számáról eltérő információk keringenek, egyes szemtanúk legalább négy, mások 30 halottról és számos sebesültről beszéltek. Tovább olvasom