Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Életfogytig tartó kényszermunkára ítéltek három magyar zsoldost

Az életfogytig tartó kényszermunka mellett súlyos pénzbüntetést is kiróttak az egyebek mellett gyilkosság vádpontjában is elítélt három magyar "zsoldosra" - adta hírül az Afrique Libre szenegáli újság honlapja vasárnap.

A bűnösöknek - a szombat esti ítélet szerint - áldozatuk hozzátartozóinak kell kártérítést fizetniük több millió afrikai valutaközösségi frankban. (Az afrikai valutaközösségi frank, vagy CFA-frank korábban a francia frankhoz, ma az euróhoz kötött árfolyamú pénznem. A Szenegálban is fizetőeszközként használt 100 CFA-frank megközelítőleg 40 forintot ér.)
Az ítélet szerint a meggyilkolt taxisofőr két özvegyének egyenként 10-10 millió CFA-frank értékű összeget kell kifizetniük. Az áldozat volt feleségét, akivel négy közös gyermekük van, 20 millió CFA-frank illeti. Az áldozat 13 felnőtt gyermekének együttesen két és fél millió, fivérének és nővérének pedig egymillió jár. Az elrabolt terepjáróért majd 3 millió CFA-frank kártérítést kell kifizetniük.

A vádirat szerint a 29 éves G. Géza, a 32 éves N. Zoltán és a 34 éves F. Tamás 2006 áprilisában megfojtotta szenegáli taxisofőrjét, aki bérbe adta nekik a terepjáróját. A védelemnek 15 napja van a fellebbezésre.
Yves Marliere dakari magyar tiszteletbeli konzul az MTI megkeresésére vasárnap este nem tudta megmondani, hogy készülnek-e fellebbezést benyújtani, mert ez a védelem hatásköre. Mint mondta, fellebbezés esetén két eset lehetséges, vagy megerősítik a szombati ítéletet, vagy csökkentik - feltehetően 25 évre - a büntetést.

Arra a kérdésre, mit jelent a kényszermunkára ítélés, a konzul elmondta: ez közhasznú munkát, illetve a börtönben végzendő kisipari munkát jelent.

Az ítélet súlyosságával kapcsolatban Yves megjegyezte: köztörvényes bűnözőkről van szó, és rossz benyomást tett az igazságszolgáltatásra az is, hogy fegyvereket és terhelő dokumentumok találtak náluk az őserdei gerillaharcról.

Szenegálban a kormány elismeri az állampolgári jogokat, de az amerikai külügyminisztérium március elején nyilvánosságra hozott, a tavalyi esztendőt összegző jelentéséből azonban kiderült: a nyugat-afrikai ország igazságszolgáltatási rendszerében számos probléma jelentkezik. Ezek közé tartozik, hogy a fogvatartottakkal embertelenül és megalázóan bánnak, a börtönök túlzsúfoltak, az előzetes letartóztatásban lévőknek néha túlságosan hosszú időt kell eltölteniük ügyük bírósági tárgyalása előtt.

Egy szenegáli emberi jogi szervezet megállapítása szerint az országban 37 börtön van, összesen 3 ezer rab fogva tartására, de a valóságban - egy tavaly nyári felmérés szerint - több mint 7 ezer fegyenc van elhelyezve e fegyintézetekben. Az ENSZ egyik szakértői csoportja szeptemberben bejutott Dakar központi gyűjtőfogházába, a Rebeuss-ba, ahol akkor 1592 ember raboskodott akkor, holott csak 800 fogolyra méretezték eredetileg. A szakértői csoport ugyancsak kifogásolta, hogy a foglyok letartóztatásuk után 48 órával sem kaphatnak jogi védelmet.

Mindezek a problémák a három magyar elítélttel kapcsolatban is felmerültek. Tettüket 2006 áprilisában követték el, és néhány nap múlva már el is fogták őket. Az azóta eltelt időszakban Yves Marliere, Magyarország dakari tiszteletbeli konzulja igyekszik segíteni ügyükben. A konzul az MTI-nek korábban nyilatkozva elmondta: számtalan levelet írt, rengeteget utazott a magyarok ügyében. Az idén január 21-én, amikor Kótay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára egy tanácskozásra Dakarba utazott, és fogadta őt a miniszterelnök, elkísérte, és közbenjárt a kormányfőnél, hogy minél előbb tűzzék ki a tárgyalást. Az igazságügy-minisztérium utasította a dakari esküdtszéket, hogy március 22-ére tűzzék ki a tárgyalást, de a tolmács, Moirdjie Toure szenegáli-mali állampolgár nem jelent meg. A tiszteletbeli konzul kérésére ezért a szenegáli igazságszolgáltatás történetében példátlan módon szombaton ült össze az esküdtszék, s még aznap meghozta ítéletét.

Olvasóink írták

 • 3. 983 2010. március 30. 16:11
  „Ennyit ér egy taxisofőr Afrikában? Még, h nem veszik semmibe az emberéletet!

  Mi a fenét keresnek ilyen helyeken magyarok? Ok, tudom, leginkább PÉNZT szerettek volna, dehát minden áron? Ennyit nem ér az egész.

  Tudtam, h olvastam valahol, h zsoldosok akartak lenni:

  "A rablógyilkossággal vádolt fiatalemberek eredetileg azzal a szándékkal utaztak Afrikába, hogy a gyémántbányákban gazdag Sierra Leonéban dolgozzanak biztonsági őrként egy bányában. Ám a jelek szerint egyáltalán nem ismerték a térséget, s a kalandnak is úgy vágtak neki, hogy még vízumuk sem volt a nyugat-afrikai országban, így ha el jutottak volna is odáig, nem tudtak volna belépni."

  (http://hvg.hu/vilag/20091006_szenegali_magyar_rablogyilkosok)

  Hát én ezt nem nevezném éppen igazságszolgáltatásnak és tuti nem látták a new yorki helyszínelők egy részét sem :)

  "Szenegálban sajátos esküdtbíráskodás zajlik. Az esküdtszék évente ülésezik és dönt az elé kerülő kérdésekről"

  (http://nol.hu/kulfold/magyarok_eletfogytiglan_szenegali_kenyszermunkan)”
 • 2. fortuna54 2010. március 29. 13:11
  „És hadgyák ott leülni büntetésüket,ahol gyilkoltak.Ne hogy már a magyar adófizetök fizessék eltartásukat.Ök nem magyarok,hanem hazátlan gyilkosok.”
 • 1. szószatyor 2010. március 28. 23:19
  „Így kell bánni a bűnözőkkel, nem azon csámcsogni, hogy vannak-e enyhítő körülmények, hogy 45 fok volt aznap és hőgutát kapott, vagy mert megdöglött a tehene és kellett a pénz tejre, vagy épp munkanélküli és frusztrált, meg különben is sanyarú gyerekkora volt.... blablabla. Életfogytig tartó csákányozást oszt jónapot. Nem ám 5 év TV nézést kiosztani, és 3 után kiengedni jó magaviseletért. Ha mi is ilyen szigorúak lennénk, megoldódnának a vidék közbiztonsági gondjai. Hajrá JOBBIK!! CSAK A JOBBIK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váratlanul Kabulba érkezett Barack Obama amerikai elnök

Váratlanul Kabulba érkezett helyi idő szerint vasárnap este Barack Obama amerikai elnök, aki… Tovább olvasom