Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Elégett a föld légkörében a meghibásodott orosz rakéta

Előzetes értesülések szerint roncsok nem hullottak vissza a Földre.
Meghibásodott és a Csendes-óceán felett megsemmisült pénteken az az orosz hordozórakéta, amelynek egy nagy teljesítményű távközlési műholdat kellett volna Föld körüli pályára állítania - közölte az orosz űrkutatási hivatal.

A balesetet Oleg Osztapenkónak, a Roszkoszmosz vezetőjének közlése szerint az okozta, hogy a Proton-M típusú hordozórakéta harmadik fokozatának egyik kormányhajtóműve elromlott. A meghibásodás a repülés 545. másodpercében következett be, amikor a hordozóeszköz Kína felett haladt, 161 kilométeres magasságban, s az űreszköz a Csendes-óceán felett elégett a Föld légkörének sűrű rétegeiben. Osztapenko hozzátette, hogy előzetes értesülések szerint roncsok nem hullottak vissza a Földre.

Az Észak-amerikai Egyesített Űrvédelmi Parancsnokság (NORAD) tájékoztatása szerint az orosz rakéta megsemmisüléséből származó esetleges kisebb roncsdarabok nem jelenthettek veszélyt sem az Egyesült Államok, sem Kanada számára. A NORAD az egész világon folyamatosan figyelemmel kíséri a rakétafelbocsátásokat.

Az első Proton-M hordozórakétát Oroszország 13 évvel ezelőtt bocsátotta fel, de a típussal azóta több baleset is történt. Legutóbb 2013. július 2-án, amikor egy perccel az indítást követően felrobbant a rakéta, három orosz navigációs műholddal a fedélzetén, és a roncsok visszazuhantak a bajkonuri (Kazahsztán) űrrepülőtér területére.

A későbbi vizsgálat feltárta, hogy a balesetet emberi hiba okozta. A Hrunyicsev űripari központban ugyanis a rakéta összeszerelésekor a hat szögsebesség-érzékelő közül hármat rosszul szereltek be - 180 fokkal elfordítva -, így a Proton vezérlőrendszere az indítás első pillanatától rossz adatokat kapott a rakéta helyzetéről.

Azt megelőzőleg is volt több sikertelen rakétaindítás. Ezért tavaly októberben Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő leváltotta a Roszkozmosz akkori vezetőjét, Vlagyimir Popovkint, és helyére Oleg Osztapenkót nevezte ki.

Az Ekszpressz-AP4R típusú műhold, amelynek Föld körüli pályára állítása pénteken meghiúsult, az Oroszország által használt legkorszerűbb távközlési eszköz. Ezeket a csaknem 5,8 tonnás műholdakat orosz megrendelésre gyártotta az EADS Astrium európai vállalat, s a Roszkoszmosz idén már felbocsátott két ilyen műholdat. A pénteken megsemmisült, csaknem egymilliárd rubelt (6,4 milliárd forint) érő távközlési berendezés adásai lefedték volna egész Oroszország, illetve a FÁK-tagországok területét, s a műhold megfizethető internet-elérést biztosított volna Oroszország nagy kiterjedésű, távoli területei számára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhagytak a Himalájában eltűnt Princzkel Tamás keresésével

Princzkel több mint egy éve indult világkörüli útra kerékpárral. Áprilisban az első alaptáboráig… Tovább olvasom