Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Elege van a pedofil papok botrányaiból a pápának

A papok szexuális visszaéléseinek kérdése nem tartozik a másfél éve hivatalban lévő XVI. Benedek pápa fő témái közé, a katolikus egyházfő nyilvános megszólalásaiban lehetőleg kerülte e kényes problémát. Ezért is keltett feltűnést, hogy az elmúlt hét végén, amikor ír püspököket fogadott, szinte az isteni harag tört ki belőle.
A La Stampa című torinói lap vatikáni tudósítója "pápai pofonról" cikkezett. Évek óta szakadatlanul érkeznek a pedofil papokról szóló vészjósló hírek, Ratzinger az egyházi bizalomvesztésétől fél. De vajon mit tehet a botrányhullám ellen?

"A Vatikán úgy döntött, hogy basta (elég)!" – kommentálta a hét végi kifakadást a La Repubblica. "Az ilyen cselekedetek ütötte sebek mélyek" – szitkozódott a pápa. Mint egy súlyos korholást hallgató iskolai osztály, úgy ültek az ír püspökök a fehérbe öltözött egyházfő előtt. "Az ilyen visszaéléseket még tragikusabbá teszi az, ha az elkövetők papok" – mondta.

Vallásosság tekintetében Írország példakép Európában. Lengyelországot leszámítva az emberek sehol nem járnak ilyen tömegesen templomba, mint a "zöld szigeten". A pedofil papok botrányai azonban még ebben az országban is károkat okoztak.

Semmi más nem ejt olyan súlyos foltot az egyházon, mint a szexuális visszaélések témája, s a Vatikán igenis tudatában van ennek az új Achilles-saroknak. A halálosan beteg II. János Pál pápa volt az, aki 2002-ben, a válság tetőpontján meghirdette a "zéró toleranciát": a tabutémát nem szabad többé szőnyeg alá söpörni, a bűnösöket végre meg kell büntetni, az áldozatokon segíteni kell. Csakhogy ez az új nyitottság a botrányok egy újabb hullámát indította el: az áldozatok közül sokan csak most mertek nyilvánosság elé lépni.

Papok szexuális visszaéléseiről érkeznek hírek Mexikótól Ausztriáig, Brazíliától Japánig. Hol papokról van szó, akik táborozó fiúkat rontanak meg a sátorban, hol papnövendékek az áldozatok, lányok és nők csak ritkábban. Olasz sajtójelentések szerint egy ír tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az ottani papok 3 százaléka szexuális visszaélést követett el az elmúlt évtizedekben. Hasonló számok jöttek ki az Egyesült Államokban is, ahol egész egyházmegyék kerültek a csőd, ezen belül az anyagi csőd szélére a sértettek szűnni nem akaró kártérítési igényei miatt.

Egy friss eset ugyancsak a hét végén, Los Angelesben vált ismertté, ahol peren kívüli egyezség jött létre arról, hogy a helyi érsekség és a karmelita rend 10 millió dollár jóvátételt fizet a szexuális zaklatás hét áldozatának. A visszaéléseket négy pap és egy szerzetes követte el egy karmelita kezelésben lévő középiskolában.

Az eddigi legnagyobb jóvátételt a bostoni egyházmegye fizette 2003-ban: 85 millió dollár kártérítést fizetett a papjai által molesztált 300 férfinak. Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben tízezer áldozatot regisztráltak, a bűnbe esett papok száma meghaladja a 4300-at, vagyis aligha lehet "elszigetelt" esetekről beszélni.

Olvasóink írták

 • 1. miklos.1 2010. április 23. 13:48
  „HA BELEOLVASUNK AZ ÚJSÁG PEDOFIL PAPOK ÉS APÁCÁK ELLENI KIROHANÁSÁBA, ESZÜNKBE JUTHATNAK AZ
  AGYONSZAPULT JEGYZŐKÖNYV AZAZ A CION BÖLCSEINEK JEGYZŐKÖNYVEI ALÁBBI SORAI:
  "GONDUNK VAN RÁ, HOGY DISZKREDITÁLJUK A KERESZTÉNY PAPOKAT ÉS
  MEGHIÚSÍTSUK KÜLDETÉSÜKET, AMELY AKADÁLYOZHATJA TERVEINK MEGVALÓSÍTÁSÁT. NAPRÓL
  NAPRA CSÖKKEN A BEFOLYÁSUK AZ EMBEREKRE. A KERESZTÉNYSÉG ÖSSZEOMLÁSA KÜSZÖBÖN
  ÁLL."
  A cion bölcsei névtelen szerzőjének legmélyebb gondolata azonban megmarad a spirituális szférában: "A szabadság veszélytelen lehet, és megtalálhatja a helyét az állam gazdaságában anélkül, hogy ártana az emberek jólétének, ha a hit alapzatára, az emberi testvériségre támaszkodik. Ezen oknál fogva elkerülhetetlen számunkra, hogy aláaknázzunk minden hitet, hogy kiirtsuk az emberek tudatából Istennek és a Szellemnek már az elvét is, s a számtan´ kalkulációkat és az anyagi igényeket ültessük a helyére."
  A névtelen szerző összekapcsolja a hitet és az emberi testvériség eszméjét. A hit aláaknázása lerombolja a testvériséget. A kívánatos és gyönyörű tudatállapot helyére lépő szabadság romboló erővé válik, ha lekapcsolják a hitről. A hit helyett az ellenség a mammon követését ajánlja nekünk.
  http://www.scribd.com/doc/25967563/Cion-bolcseinek-jegyz%C5%91konyvei-es-a-kozbeszedunk-iranyitoi-pdf-doc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a tájfun áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken

Szerdán 19-re emelkedett a Cimaron tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken. Az… Tovább olvasom