Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Elefántcsontpart - Lövöldözések voltak Abidjanban

Gépfegyverek dörögtek még kedden délelőtt is Elefántcsontpart gazdasági fővárosa, Abidjan elitnegyedeiben, az előző nap őrizetbe vett volt elnök fellegvárainak számító Plateau-ban és Cocodyban.

Szemtanúk elmondása szerint az Alassane Ouattara megválasztott elnökhöz hű erők reggel nagy számban vonultak az utcákra, s azt ígérték a helyi lakosoknak, hogy kiűzik az orvlövészeket Plateau magas épületeiből. Útvonaluk felől azután erős robbanások hallatszottak.
A Cocody nevű negyedben, ahol Laurent Gbagbo volt elnök személyes rezidenciája fekszik, előbb kézifegyverekből származó lövések hallatszottak szórványosan, majd perceken át rakéták csapódtak be és nehéz gépfegyverekből lőttek.
A hétfőn letartóztatott Gbagbo és riválisa, Ouattara is fegyverletételre szólította fel az összes harcost. Gbagbo katonái még azután is fegyveresen portyáztak Abidjan utcáin, hogy a volt elnököt letartóztatták és Ouattara főhadiszállására, a Golf hotelbe szállították családjával együtt.
Ouattara közölte, hogy minden szükséges intézkedést megtettek a letartóztatott Gbagbo, családtagjai és legközelebbi munkatársai biztonságának szavatolására, méltányosan bánnak velük, és tiszteletben tartják jogaikat. Megerősítette azt is, hogy nem a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, hanem hazai bíróság előtt vonják felelősségre Gbagbót a csapatai által elkövetett bűncselekményekért. Arra kérte híveit, hogy tartózkodjanak a bosszútól, s azt ígérte, hogy igazságtételi és megbékélési bizottságot hoz létre.
Elefántcsontparton tavaly novemberben tartottak elnökválasztást, amelyet Ouattara nyert meg, s a nemzetközi közösség őt ismerte el Elefántcsontpart államfőjének. A 2000 óta hatalmon lévő, 66 éves Gbagbo ennek dacára nem volt hajlandó lemondani, és a hadsereg egy részére támaszkodva ragaszkodott a hatalomhoz. Emiatt hetek óta súlyos harcok dúltak a világ legjelentősebb kakaótermelőjének számító nyugat-afrikai országban. Több mint egymillió civil menekült el otthonából, a halottak száma pedig több százra tehető. A két tábor szembenállása azzal fenyegetett, hogy ismét kiújul a polgárháború.
Elefántcsontpart két részre szakadt a 2002-2003-as polgárháborúban: a lázadók által ellenőrzött északra és a kormányhoz hű délre. Az ország egységét a 2007-es békemegállapodással állították helyre. A hosszú évek óta halogatott 2010-es elnökválasztásnak az lett volna a célja, hogy egyesítse a nemzetet, de ehelyett az erőszak uralkodott el, miután a választáson vesztes Gbagbo nem volt hajlandó önként átadni a hatalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió embert várnak János Pál boldoggá avatására

Egymillió embert várnak Rómába a néhai II. János Pál pápa boldoggá avatására - hangzott el Gianni… Tovább olvasom