Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Elárasztották Hollandiát a lengyelek

A románok és bolgárok valószínűleg még 2009 után is csak engedéllyel vállalhatnak munkát Hollandiában.
A hágai parlamentben a héten vitatják meg az ország szociálpolitikáját, és a kormánypártok szerint előbb az új tagállamokból, főként Lengyelországból érkezettek jelentette szociális problémákat kell megoldani, mielőtt további nyitásra szánnák el magukat.Korábban a hágai kormány azt ígérte, hogy 2009 után már a két, idén csatlakozott országot sem éri hátrány a holland munkaerőpiacon.

A lengyelek 2004 óta igen nagy számban érkeztek Hollandiába, számukat csaknem 100 ezerre becsülik, és jelentős beilleszkedési nehézséggel küzdenek. Nem tanulják meg a nyelvet és a közvélemény szerint antiszociálisan viselkednek, gyakran kerülnek összetűzésbe a helyi lakossággal. Korábban már felmerült, hogy csak akkor kapjanak tartózkodási engedélyt, ha egyfajta integrálódási vizsgát tesznek, ez azonban ellentétes az uniós törvénykezéssel. Piet Hein Donner szociálpolitikai miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal és a munkaadókkal közösen keresnek megoldást a kelet-európaiak túlzott koncentrációjából adódó gondokra.

Általános vélekedés szerint le kell vonni a tanulságot a hatvanas években érkezett bevándorlókkal szemben elkövetett hibákból. Akkor azt gondolták, hogy a vendégmunkások csak átmeneti ideig tartózkodnak majd az országban, ezért nem fordítottak elegendő figyelmet integrációjukra, illetve csak akkor kaptak észbe, amikor már a második generáció beilleszkedési problémáival szembesültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés két coloradói keresztény intézményben: 4 halott

Négy ember halt meg két különböző keresztény intézményben elkövetett lövöldözésben vasárnap az… Tovább olvasom