Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Ehud Olmert veszélybe sodorja Izraelt?

Az izraeli telepeseket tömörítő szervezet vezetője szerint Ehud Olmert kormányfő veszélybe sodorja az országot, amely közvetett tárgyalásokat folytat Szíriával - jelentette az AFP szerdán. A török közvetítéssel Ankarában napok óta tartó egyeztetésen az izraeliek állítólag megígérték Damaszkusznak, hogy a szíriai-izraeli békéért cserébe hajlandóak lemondani a megszállt Golán-fennsíkról.
Az izraeli és a szíriai delegáció már hétfő óta tárgyal a török fővárosban. A közvetett egyeztetések hírét szerdán ismerte el hivatalosan a két fél. Valid Muallem szíriai külügyminiszter szerint Izrael megigérte, hogy a békeegyezményért cserébe lemondana a megszállt Golán-fennsíkról, az izraeli vezetők ugyanakkor nem kívánták kommentálni a bejelentést.

A területet Izrael 1967-es arab-izraeli háborúban szállta meg, majd 1981-ben annektálta a stratégiai fontosságú, ugyanakkor fontos víznyerőhelyként ismert területet. A Golán-fennsík visszaadásáról már a 90-es években is egyeztetett a két ország, de a tárgyalások 2000-ben megfeneklettek. Az elmúlt hónapokban már többször szó esett arról, hogy az izraeliek és a szíriaiak titokban egy asztalhoz ültek, de csak szerdán ismerték el hivatalosan a tárgyalásokat, amelyben Törökország vállalt közvetítő szerepet.

Elemzők szerint az izraeli csapatkivonás érdekében Szíriának meg kellene szakítania kapcsolatait Iránnal és a Libanonban tevékenykedő síita Hezbollah szervezettel. Bár megállapodás nincsen, a zsidó telepeseket tömörítő szervezet vezetője azzal vádolta Ehud Olmert izraeli kormányfőt, hogy veszélybe sodorja Izrael jövőjét.

"A Golán szerves része Izraelnek, minden állampolgára függ tőle, ezért nem szabad engedni semmilyen felelőtlen lépést, amely startégiai előnyöket biztosítanak az ellenséges országoknak" - mondta Elia Malka. Az esetleges csapatkivonásnak nincs sok támogatója Izraelben: egy közvéleménykutatások szerint az izraeliek 68 százaléka ellenzi a lépést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 22. a szlovák adószabadság napja

Idén május 22-re esik az úgynevezett adószabadság napja Szlovákiában - három munkanappal korábbra,… Tovább olvasom