Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Együttműködésre szólították fel Iránt a nagyhatalmak

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre szólították fel Iránt a nagyhatalmak szerdán, miközben az Egyesült Államok ismét arra figyelmeztetett, hogy az iráni atomprogram katonai vetületei "mindinkább nyilvánvalóak".
A Biztonsági Tanács öt állandó tagját és Németországot tömörítő csoport az atomenergia-ügynökség Bécsben ülésező kormányzótanácsának átadott közös közleményben hangsúlyozta, hogy a decemberi genfi és a januári isztambuli tárgyalások kudarcának dacára a párbeszéd lehetősége továbbra is nyitott Irán számára. Ugyanakkor egyértelműen kifejtették: Iránnak el kell köteleznie magát a lényegi tárgyalások mellett, hogy megtalálják a diplomáciai megoldást a hosszú ideje húzódó válságra.
A hatok csoportja két év óta először fordult közös közleménnyel a kormányzótanácshoz. Egységük demonstrálásával fokozni akarják a nyomást Iránra, amely kitartóan ismételgeti, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat - energiatermelést - szolgál.

A kormányzótanács hétfőn kezdődött ülését megnyitva Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója kijelentette: néhány új információ fényében nem tartja kizártnak, hogy Irán vitatott atomprogramja katonai célú. "Nem mondjuk, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, de aggódunk, és tisztázni akarjuk a kérdést" - fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy az utóbbi időszakban nem tapasztalt előrelépést a nukleáris vitában.

Amano Jukija még egy február végi bizalmas jelentésben nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy Irán titokban olyan nukleáris tevékenységet folytathat, amelynek egyik célja az atomtöltethez szükséges hasadó anyag előállítása, a másik pedig közvetlenül a megfelelő fegyverek létrehozása.

Glyn Davies, az Egyesült Államok NAÜ-höz akkreditált nagykövete egyetértett a főigazgatóval. Rámutatott, hogy az iráni atomprogram "mindinkább nyilvánvaló katonai vetületei", ideértve az atomrobbanófej kifejlesztésére irányuló iráni törekvéseket, fokozzák az aggodalmakat. Az amerikai diplomata közölte, hogy az ügynökség kormányzótanácsa szankciókkal sújthatja Iránt, ha továbbra is akadályozza a NAÜ vizsgálatát.

Az Európai Unió nevében a soros elnök Magyarország képviselője komoly nyugtalanságát fejezte ki amiatt, ahogyan Teherán viszonyul az atomprogramjának katonai oldalát feszegető információkhoz.

Ali Asgár Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete szerdán arra panaszkodott, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió ismét kétségbe vonja az iráni atomprogram kizárólagosan békés jellegét, de bizonyítékokat nem terjeszt elő. Hangsúlyozta, hogy Irán kész további tárgyalásokra a hatok csoportjával, de nem hajlandó lemondani az urándúsításról.

Az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy Irán titokban igyekszik megteremteni az atomfegyverek létrehozásához szükséges tudományos, technikai és ipari kapacitásokat. Robert Einhorn, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója mindazonáltal nem hiszi, hogy Irán a közeljövőre tervezi a "nukleáris áttörés" megkísérlését.

A fegyverzetellenőrzési kérdésekkel foglalkozó szakértő egy washingtoni agytröszt ülésén szerdán kifejtette, hogy a "nukleáris áttörés" megkísérlése politikai döntés kérdése. Tekintettel azonban jelenlegi urándúsítási technológiájának nem túl hatékony jellegére, szerinte nem sok értelme lenne annak, ha Irán már most ilyen döntést hozna.

Az amerikai hírszerző szolgálatok legutóbbi nyilvános, még 2007-es jelentése szerint Irán 2003-ban felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával. Amerikai tisztségviselők idén februárban arról beszéltek, hogy Irán vezetői megosztottak a katonai célú atomprogram fejlesztésének kérdésében. Az azonban nem derült ki nyilatkozataikból, hogy ez a 2007-es megállapítások felülvizsgálatát és eltörlését jelenti-e.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2011. március 10. 16:40
  „Lám a zsidók nem férnek a bőrükbe megint. Már megint háborút akarnak kirobbantani?”
 • 3. elemér 2011. március 10. 16:30
  „Lichthofen dobol a padon.
  - Miért dobolsz Lichthofen?
  - Elijesztem az oroszlánokat.
  - De hisz itt nincs oroszlán.
  - Na, látja! Ugye milyen jó módszer?”
 • 2. meir 2011. március 10. 15:14
  „1-eske!
  Iran jol fizet??
  Ne hazudozz!! a NAU mar volt Dimona-ban,ugyanugy mint az AIEA is!”
 • 1. vonLichthofen 2011. március 10. 01:57
  „Az miért nem aggasztja a nagyhatalmakat, hogy Israelnek, Franciaországnak, Angliának, Pakisztánnak, Indiának, Dél Afrikának, Kínának, az USAnak és Oroszországnak annyi atomfegyvere van, hogy az egész Földet el tudnák pusztítani. Israel ráadásul nem hajlandó aláírni semmiféle szerződést atomfegyver ügyben sem a NAÜ felügyelőit beengedni Dimona-ba. Pakisztán és India bármikor egymás torkának eshet.
  Irán nem indított háborút száz évek óta, háborőban csak akkor vett részt ha rákényszerítették - mint pl. az USA által felbujtott Iraq ellen. Ha úgy tetszik Iran a legbékésebb nemzet messze földön.
  Ha atomfegyverre törekedne is az mindenképpen megmagyarázható és elfogadható volna a jelenlegi helyzet fényében.
  Ahogy belehajszolták a világot az Iraq elleni háborúba mindenféle tömegpusztító eszközökről szóló hazugságokkal, ugyanúgy belehatanák a világot egy Iran elleni mészárlásba is.
  A <moderálva> magyar képviselők meg alázatosan lihegve asszisztálnak ehhez a színjátékhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés rázta meg Japánt

Erős, a Richter-skála szerinti 7,3-es földrengés rezegtette meg szerdán helyi idő szerint nem… Tovább olvasom