Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Egyre többen zavarják lézerrel a pilótákat Nagy-Britanniában

Egyre többen szórakoznak azzal Nagy-Britanniában, hogy megpróbálják lézerrel elvakítani a repülőgép-pilótákat - tudósít a BBC News (news.bbc.co.uk).
A brit Polgári Légi Közlekedési Hatóság (CAA) közlése szerint az elmúlt két évben több mint huszonötszörösére nőtt az esetek száma: míg 2007-ben csak 29-szer fordult elő ilyen, addig 2009-ben már 737-szor. A lézertollakat normális esetben előadásokhoz, prezentációkhoz használják.

Azonban néhány klikk az interneten, és máris kiderül: alig 20-30 fontért (6-9 ezer forintért) olyan lézermutatókat lehet kapni, amelyek sugara több mint 1800 méterre elér. A CAA szerint a pilóták lézertollal történő megzavarása biztonsági kockázatot jelent, különösen felszállás vagy leszállás közben.

A politika egy január 1-től életbe lépő törvénymódosítással, a rendőrség hatékonyabb felderítő eszközökkel reagált a gyorsan terjedő "csínytevésre". Korábban ha valakit rajtakaptak, csak gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel vádolhatták meg.

Az új jogszabály ezzel szemben lehetőséget teremt arra, hogy a pilóta szándékos megzavarása lehessen a vád. A CAA szerint ezt bizonyítani is könnyebb lesz. A rendőrség emellett fejlettebb felderítőeszközöket is tesztel, melyek segítségével elvileg beazonosítható a lézersugár forrása.

A lézeres "támadások" eddig egyetlen komolyabb incidenst sem okoztak, kisebb kellemetlenségeket azonban már igen: egy évvel ezelőtt egy Plymouthban leszállni készülő gép pilótáját vakították el, akinek meg is kellett szakítania a leszállást, s még egyet körözni kényszerült, mielőtt landolni tudott.

Szakértők attól tartanak, hogy ha a lézeres zavarás akkor érkezik, amikor a pilóta egy másik körülménnyel, például az erős széllel van elfoglalva, az eset katasztrófába torkollhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haiti földrengés: a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapatot küldött

Orvosokkal és mentőkutyákkal csütörtökön indul útnak a földrengés sújtotta Haitira a Magyar… Tovább olvasom