Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Egyre több román állampolgár szeretne külföldön élni, felmérés

Tovább emelkedett az elmúlt két évben azon román állampolgárok aránya, akik szívesebben élnének más európai országokban - állapította meg az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése, amelynek eredményét pénteken ismertette a Jurnalul National című napilap.
Arra a kérdésre, hogy melyik országban szeretnének élni, a megkérdezettek 51 százaléka jelölte meg Romániát, míg az IRES két évvel ezelőtti hasonló felmérése idején ez az arány még 59 százalék volt. A más országba vágyó románok legszívesebben Németországba, Olaszországba, Franciaországba vagy Spanyolországba költöznének.

Növekedett a külföldi munkát keresők aránya is: míg két éve tíz megkérdezett közül három, idén már tíz közül négy válaszolta azt, hogy számol ilyen lehetőséggel. Leginkább a fiatalok hajlamosak elmenni: a 35 év alatti romániai felnőttek 54 százaléka vállalna külföldön munkát. A távozni vágyók negyede azt mondta, nem óhajt visszatérni Romániába.

A románok nemzeti büszkesége közben töretlennek látszik: a két évvel ezelőtti felméréshez hasonlóan a megkérdezettek 90 százaléka most is azt mondta, hogy büszke románságára. A románokra jellemző erények között legtöbben a szorgalmat (13 százalék), vendégszeretetet (7 százalék) és derűlátást (5 százalék), míg a hibák között a bűnözést (16 százalék), lustaságot (5 százalék) és hazugságot (5 százalék) említették.

Négy százalékkal, 25 százalékra nőtt ugyanakkor azoknak az aránya, akik azt mondták, "elegük van Romániából". Ez a vélekedés a 35 év alatti fiatalok körében elterjedtebb (32 százalék), s az átlagnál magasabb a magyar nemzetiségűek körében (42 százalék), valamint - regionális bontásban - a erdélyiek és bánságiak körében (32 százalék) is.

A közvélemény-kutatást a héten végezték egy 1289 fős országos reprezentatív mintán, amelynek hibahatárát 2,8 százalékra teszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 százalék felett a munkanélküliség Spanyolországban

Spanyolországban rekordszintű, 25,02 százalékos volt a munkanélküliség az idei harmadik negyedévben,… Tovább olvasom