Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Egyre több diák tanul a határon túl

A legtöbb magyar nyelven is oktató határon túli egyetemen ugyanis tandíjmentesen vagy egyéb kötelezettségek nélkül lehet távoktatás formájában tanulmányokat folytatni.
A Napi Gazdaság szerdai cikke szerint a magyarországi diákoknak egyre inkább megéri havonta vagy kéthavonta több száz kilométert megtenni egy-egy határon túli egyetemre és az egy-két napos szállás költségeit kifizetni, de ingyen tanulni, mint a hazai egyetemeken a röghöz kötési szerződést aláírni vagy a több százezer forintos költségtérítési díjat kifizetni.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek (EMTE) a 2012–2013-as tanévben hat magyarországi diákja volt, a tavalyiban már 13, jelenleg pedig 27. Első évben a felvételi eredmények alapján, a felsőbb éveken pedig az elért tanulmányi eredmények szerint rangsorolják évente a hallgatókat, és ennek alapján kerülhetnek ingyenes vagy tandíjköteles helyre. A költségtérítés összege évi 250–700 euró között mozog.

A pozsonyi és a ko­már­nói tanszékekkel rendelkező Selye János Egyetemre öt évvel ezelőtt 16 távutas diák érkezett, a 2014–2015-ös tanévben már 22. A nappali tagozatos képzés a törvényben meghatározott standard időtartam alatt mindenki számára tandíjmentes. A levelező képzésben az érvényes jogszabályok szerint tandíjat kell fizetni, amely 600–1000 euró között alakul - írja az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli kémek kivégzéséről beszélnek a dzsihádisták

Egy állítólag Izraelnek kémkedő férfi meggyilkolásáról tett közzé videofelvételt kedd este az Iszlám… Tovább olvasom