Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Egyre nagyobb gondot okoz a fejlett társadalmak elöregedése

Tarthatatlanná válhatnak a világ fejlettebb gazdaságaiban, így Magyarországon is, a társadalom öregedésének költségei, ezért elengedhetetlenek a reformok - áll a Standard & Poor,s éves elemzésében.
Az államadósság robbanásszerű növekedésével kell számolniuk a világ legfejlettebb gazdaságainak, köztük Magyarországnak a következő fél évszázadban a társadalom elöregedésével járó egyre nagyobb költségek miatt - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő szerint ahhoz, hogy az érintett országok ezt a helyzetet elkerüljék, vagy költségvetési kiigazításokra, vagy a társadalombiztosítás, illetve a nyugdíjrendszer reformjára van szükség.

Az elemzés a világ 32 legfejlettebb országára, közte az uniós tagállamokra kidolgozott részletes előrejelzésében azt írta: a társadalom öregedésével járó állami terhek a következő évtized közepén kezdenek fokozatosan emelkedni, rontva ezzel a költségvetési számokat.

Az S&P vészforgatókönyve szerint ezekben az országokban növekedhet az államháztartás hiánya: a 2020-as évek közepére meghaladhatja a GDP 4 százalékát, 2030-ra a szükséges hitelfelvételek kamatköltségei miatt megközelítené a 6 százalékot, 2050-re pedig átlépné a 12 százalékot. Mindez azt is jelentené, hogy a vizsgált országokban az államadósság mértéke 2050-re elérné a 156 százalékos szintet.

A jelentés hangsúlyozza, hogy ez a forgatókönyv nem előrejelzés az S&P részéről, hanem figyelemhívás és szimuláció, hiszen valószínűtlen, hogy az egyes kormányok hagynák így elszabadulni az adósság- és deficitterheket.

A Standard & Poor's írása megjegyzi, hogy a korábbi elemzésekhez képest a legnagyobb előrelépést elérő országok között van Magyarország, Németországgal, Olaszországgal és az Egyesült Államokkal együtt, jóllehet az említett országokban csupán költségvetési deficitcsökkentés történt, a társadalombiztosítás, illetve a nyugdíjrendszer reformja még nem kezdődött el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a vörös khmerek főideológusát

Kihallgatták és őrizetbe vették szerdára virradóra a thaiföldi határ közelében fekvő Pailin… Tovább olvasom