Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Egyre inkább elszigetelődnek az ebola sújtotta nyugat-afrikai országok

Számos légitársaság felfüggesztette a térségbe tartó járatait, tovább nehezítve ezzel a kór elleni küzdelmet.
Az Air France francia légitársaság szerdán bejelentette, hogy a párizsi kormány javaslatára csütörtöktől felfüggeszti a Sierra Leone fővárosába, Freetownba tartó járatait, tekintettel arra, hogy a vírus idén már több mint ezernégyszáz ember halálát okozta a térségben.

"Az Air France a helyzet értékelésének tükrében és a francia kormány kérésére továbbra is fenntartja a Guineába és Nigériába (a másik két érintett országba) tartó járatait" - olvasható a társaság által kiadott sajtóközleményben.

Kedden a British Airways brit légitársaság vezetése döntött úgy, hogy a betegség jelentette kockázat miatt a jövő év elejéig felfüggeszti libériai és Sierra Leone-i járatait.

Ezzel kettőre csökkent azon légi fuvarozók száma, amelyek továbbra is indítanak járatokat a Sierra Leone-i és a libériai fővárosba.

Egyikük, a Brussels Airlines belga légitársaság az elmúlt napokban több járatot is törölt a szenegáli határ lezárása miatt, a társaság rendes körülmények között heti négy járatot indított Libériába és Sierra Leonéba, hármat pedig Guineába. A vállalat tájékoztatása szerint a hét végén döntenek a menetrend esetleges módosításáról. A belga társaság vezetése mindazonáltal ígéretet tett rá, hogy az utasok kérésére a héten egy-egy járatot indítanak Freetownba, Monroviába és Conakryba, és hogy 40 tonnányi orvosi felszerelést is leszállítanak.

Egyedül a Royal Air Morocco fogadta meg, hogy tartja magát a korábbi menetrendhez és minden nap járatot indít Conakryba, minden másnap pedig Monroviába és Freetownba. "Megközelítésünk középpontjában nem a nyereség, hanem a segítő szándék áll" - közölte Hakim Challot, a társaság szóvivője az AFP francia hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a Casablancából induló gépek kihasználtsága rendkívül alacsony, tíz százalék körüli.

David Nabarro, az Ebola-járvány elleni fellépésért felelős ENSZ-koordinátor a hét elején élesen bírálta azon légitársaságokat, amelyek törölték a térségbe tartó járataikat, mondván, hogy a régió növekvő elszigeteltsége jelentősen megnehezíti a világszervezet munkáját. "Bizonyos légitársaságoknak a freetown-i, monroviai és conakry-i járatok felfüggesztéséről szóló, amúgy érthető döntése rendkívüli módon megnehezíti, hogy embereket és felszerelést küldjünk a térségbe" - mondta.

A koordinátor ezért azzal a "nagyon határozott kéréssel" fordult a társaságokhoz, hogy folytassák a szóban forgó járatok üzemeltetését.

A járattörlések ellenére az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) az utóbbi napokban sikerült leszállítania a Világbank által finanszírozott mintegy száz tonnányi egészségügyi és higiéniai felszerelést.

Donald Kaberuka, az Afrikai Fejlesztési Bank igazgatója hangsúlyozta, hogy a szárazföldi és légi határok lezárása sokat árt a kereskedelemnek a térségben.

Az ENSZ illetékesei nemrégiben arról számoltak be, hogy fokozni akarják az év eleje óta 1427 ember halálát okozó vírus elleni küzdelmet.

A helyzet Libériában a legrosszabb, itt 624-en vesztették életüket a megbetegedés következtében, ezt követi Guinea 406, Sierra Leone 392 és Nigéria öt halottal - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Tom Frieden, az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC) igazgatója néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy a libériai helyzet súlyosbodni fog, valamint kijelentette, hogy számos haláleset nem szerepel a hivatalos statisztikákban. "Nő a megbetegedések száma. Bárcsak ne kellene ezt mondanom, de a helyzet súlyosbodni fog, mielőtt javulna" - mondta Frieden, hozzátéve, hogy "a világ soha nem látott a mostanihoz hasonló Ebola-járványt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek Oroszországba a paksi atomerőmű sérült kazettái

A 2003-as paksi üzemzavar során megsérült üzemanyag-kazettákat vasúton szállították az oroszországi… Tovább olvasom