Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Egyre feszültebb a török-amerikai viszony

Válaszlépést helyezett kilátásba kedden a török miniszterelnök Amerikával szemben. Recep Tayyip Erdogan azt kifogásolja, hogy az Egyesült Államok szenátusa szavazni fog arról határozatról, amely népirtásként ismeri el az első világháború után örmények ellen elkövetett vérengzéseket. Hogy pontosan milyen válaszlépést tervez Ankara, arról a kormányfő nem beszélt.
"Bármilyen kárt szenvedjen is el Törökország, ellenfelei a tízszeresét fogják"- jelentette ki Erdogan. Hozzátette: "kifogytunk a béketűrésből". Az Egyesült Államok kongresszusának külügyi bizottsága múlt hét szerdán olyan határozatot fogadott el, amely népirtásként ismerte el az Oszmán Birodalom fölbomlása után az örmények ellen elkövetett gyilkosságokat. Örményország szerint másfélmillió örményt gyilkoltak le 1915 és 1917 között. Ezzel szemben a törökök azt mondják, hogy nem népirtásról, hanem polgárháborúról van szó, és az örmény áldozatok száma csak néhány százezer volt.

A külügyi bizottság határozata után Törökország konzultációra hazarendelte washingtoni nagykövetét. A diplomáciában ez a súlyos lépésnek számít. Az Egyesült Államok sem egységes az örmény népirtás kérdésében: több politikus, köztük maga az elnök is amellett érvel, hogy a szenátus ne fogadja el a határozatot, mert az súlyos következményekkel járhat Amerikára nézve. Az iraki és afganisztáni katonai akciókhoz ugyanis török támaszpontokat használnak. A kétoldalú kapcsolatokat az is negatívan befolyásolja, hogy Törökország olyan jogi háttér kialakításán dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a szomszédos Irak kurdok lakta vidékére katonái bevonuljanak. Ankara szerint ugyanis a függetlenségért harcoló kurdok az iraki területeket használják hátországként. Nuri al-Maliki iraki kormányfő válságtanácskozásra hívta kabinetjét kedden, hogy megvitassák a török fenyegetést.

A Miniszterelnöki hivatal közleményében megjegyzi: fontos végrehajtani azt a megegyezést, amelyet a két ország vezetése kötött meg, és amely közös fellépést tesz lehetővé a szakadár Kurd Munkáspárt, a PKK tagjai ellen. A hétvégén török csapatok ágyúval lőttek több észak-iraki falut is, ahol a feltételezések szerint a PKK gerillái voltak. A jelentések szerint az akcióban senki sem sebesült meg, több házban kár keletkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orosz elnök Iránba látogat

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hétfőn határozottan bejelentette, hogy megkezdi iráni látogatását,… Tovább olvasom