Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Egymilliárd dollárból küzdene a klímaváltozás ellen Obama

Barack Obama amerikai elnök arra kérte a kongresszust, szabadítson fel egymilliárd dollárt a globális felmelegedés hatásainak enyhítésére.
Az elnök ezt (helyi idő szerint) pénteken jelentette be Kaliforniában, ahol hónapok óta példátlan szárazság pusztít, súlyosan érintve nemcsak az élelmiszeripart, de az energiatermelést és más iparágakat is.

Az elnök Fresno városában találkozott helyi agrárvállalkozókkal, és azt ígérte nekik, hogy gyorssegélyként hatvan napon belül több mint 130 millió dollárt kapnak. Közölte, hogy emellett egymilliárd dollárt kér a kongresszustól új technológiák kidolgozására, amelyek segíthetnek felkészülni a klímaváltozás hatásaira. Hozzátette azonban, hogy a republikánusok ellenkezése miatt nem tudja garantálni ennek az összegnek a felszabadítását.

Obama ellátogatott egy, a szokásosnál jóval alacsonyabb vízhozamot mutató csatornához, és kiszáradt földeken járt, ahol máskor spárgát és biodinnyét termesztenek. Terepszemléje során és egy kerekasztal-beszélgetésen is elhangzott, hogy a máskor terményekben gazdag Kalifornia az idén nehéz év elé néz.

"Bárki az államban megmondhatja, hogy Kaliforniát az évszázad egyik legaszályosabb éve sújtja" - mondta az elnök, Jerry Brown kormányzó oldalán állva. Utalva arra, hogy Kalifornia az Egyesült Államok legnagyobb mezőgazdasági termelője, Obama azt mondta: "ami itt történik, minden dolgozó amerikait közvetlenül érint, mindenekelőtt az asztalára kerülő élelmiszerek árában."

Az egymilliárd dolláros alap, amelynek jóváhagyását kéri Obama a kongresszustól, annak az átfogó programnak a része lenne, amelyet az elnök tavaly júniusban fejtett ki, úgynevezett Klíma Cselekvési Tervében. Bár a terv bizonyos elemei elnöki rendeletek alapján is megvalósíthatók lennének, a pénzalap elkülönítését a kongresszusnak jóvá kell hagynia. A szénalapú energiatermelésre berendezkedett államok republikánus törvényhozói, de részben a demokraták is hevesen ellenzik, hogy a kongresszus a széndioxid-kibocsátást kötelezően korlátozó törvényeket fogadjon el.

A globális felmelegedés hatásainak enyhítésére hivatott, egymilliárd dolláros alap létrehozásának javaslatát Obama márciusban terjeszti majd elő, a 2015-ös költségvetési tervhez kapcsolódóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman haltak meg Japánban a havazás miatt

Három ember halt meg, több mint nyolcszázötven pedig megsérült pénteken a Japán területének nagy… Tovább olvasom