Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyiptomi tüntetések: nem mond le az elnök, a hadsereg beavatkozással fenyeget

Rendkívül feszült helyzet alakult ki szerda reggelre Egyiptomban. Az államfő és az ellenzék, valamint a hadsereg között nem közeledtek az álláspontok.
Rendkívül feszült helyzet alakult ki szerda reggelre Egyiptomban. Az államfő és az ellenzék, valamint a hadsereg között nem közeledtek az álláspontok. Megfigyelők szerint egyre nagyobb a katonai beavatkozás valószínűsége. Kairóban egész éjszaka folytatódtak a fegyveres összecsapások, amelyek legkevesebb 22 halálos áldozatot követeltek.

Az egyiptomi elnök szerdára virradó éjjel drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását. Mohamed Murszi visszautasította a hadsereg ultimátumát is. A fegyveres erők főparancsnoksága viszont megerősítette, hogy kitart a beavatkozást kilátásba helyező fenyegetése mellett.

A nemzethez intézett üzenetében az elnök hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt demokratikus választások útján került hatalomra. "Ehhez a törvényességhez ragaszkodom" - jelentette ki, hozzátéve: "én vagyok Egyiptom elnöke, aki valamennyi egyiptomi állampolgárt képviseli."

"Életemmel is megvédem az elnöki hivatal törvényességét" - hangsúlyozta beszédében az egyiptomi államfő, aki egyidejűleg minden belső és külső nyomást elutasított.

Az elmúlt napok heves tüntetései nyomán a hadsereg hétfőn 48 órás ultimátumot intézett az ország politikai vezetőihez, és a belpolitikai válság konszenzusos rendezésére szólította fel őket. Ellenkező esetre a fegyveres erők saját "menetrendjük" megvalósítását helyezték kilátásba.

Murszi elutasította a hadsereg ultimátumát, hangoztatva, hogy csakis az alkotmánynak megfelelő törvényesség biztosíthatja a polgárháború elkerülését. Értesülések szerint az elnök már a beszéd előtt Twitter-üzenetben követelte a hadseregtől - szerdán 17 órakor lejáró - ultimátumának visszavonását.

Murszi felszólította az egyiptomiakat, hogy utasítsák el a törvényes renddel szembeni fellépéseket. Úgy vélekedett, hogy a demokratikus rend útjáról történő mindenfajta letérés veszélyes ösvényre sodorná Egyiptomot.

A több mint 40 perces beszédben az elnök elismerte, hogy hivatali tevékenységének eddigi egy évét nehézségek kísérték, azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a korábbi rezsim korrupt maradványaival kellett megküzdenie. Murszi szerint olyan bűnözőcsoportokról van szó, amelyek elutasítják a demokráciát, és csupán káoszt, valamint erőszakot akarnak.

Murszi nyomatékosan hangsúlyozta: nincs más választás számára, csak az, hogy továbbra is eleget tegyen demokratikusan ráruházott kötelezettségeinek.

Nem sokkal az elnöki beszéd után a hadsereg megerősítette, hogy kitart az ország politikai vezetőihez intézett ultimátuma mellett. Ezt tartalmazta az a közlemény, amely kora hajnalban jelent meg a hadsereg főparancsnokságának Facebook-oldalán.

A főparancsnokság közleményében a végső órákról beszélt, és kijelentette, hogy a hadsereg "kész vérét áldozni" Egyiptom és az ország népe érdekében. "A fegyveres erők készek vérüket áldozni annak érdekében, hogy megvédjék az országot és népét a terroristáktól, a radikálisoktól és az őrültektől" - fogalmazott a nyilatkozat.

Az egyiptomi ellenzék hadüzenetként jellemezte Murszi beszédét. A legbefolyásosabb ellenzéki szervezetnek számító Nemzeti Megmentés Frontjának szóvivője úgy értékelte, hogy az nyílt felhívást jelentett a polgárháborúra. Élesen bírálta Murszit amiatt, hogy - mint fogalmazott - a nép akaratát figyelmen kívül hagyva nem hajlandó lemondani.

Szerda hajnalban is folytatódtak az összecsapások az egyiptomi fővárosban a Mohamed Murszi ellen tüntetők és az elnök hívei között. A legfrissebb hírek szerint legkevesebb 22 ember vesztette életét, és több mint 200-an megsebesültek.

Szemtanúk szerint a szembenálló felek fegyverekkel lőtték egymást. A helyszínről mentőautók szállították el a sebesülteket. Több hírforrás szerint ismeretlen támadók rohamozták meg az elnök híveinek gyűlését a Kairó Egyetem közvetlen közelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horn Gyulára emlékezett az európai szocialisták képviselőcsoportja

Horn Gyulára emlékezett kedden a Szocialisták és Demokraták európai parlamenti… Tovább olvasom