Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyiptom: Felfüggesztik a parlament működését, leváltják a kormányt

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió.
Az erről szóló közleményt rövidesen közreadják. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll - közölte a dubaji székhelyű televízió.

Bejelentette lemondását az eddigi kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt főtitkára, Hoszám Badrávi is.

Amr Musza, az Arab Liga egyiptomi származású főtitkára, akiből esetleg pályázik az ország elnöki posztjára, előre gondolkodik: "előre tekintek, arra, hogy nemzeti közmegegyezést építünk a következő ütemben. Itt a nagy lehetőség, kinyílt az ablak a fehér forradalom és az elnök lemondása nyomán" - mondta.

Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése". "Ez a legnagyobb nap Egyiptom történetében, és nem fog megismétlődni... Már az átmeneti időszakra tekintünk, amely a civil államhoz juttat el bennünket, s ez a civil állam teljesíti jogos követelésünket, hogy szabad, civil országunk legyen" - mondta az al-Dzsazíra televíziónak.

Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel. Sokan istent dicsőítik "Allah akbar" kiáltásokkal.
Egyszerű emberek véleménye:

Serif el-Husszeini ügyvéd:
El sem hiszem, hogy egy új elnököt is láthatok az életemben... semmi sem állíthatja meg az egyiptomi népet. Ez új korszak Egyiptom életében.

Ahmed a Kairótól délnyugatra lévő Fajjúmból, az elnöki palotánál: Hála istennek. Munkanélküli vagyok miatta, az élet borzalmas volt, az életem most kezdődik. Végre fellélegezhetünk.

Mohamed Abdel Baki munkás: Hála istennek, vége az igazságtalanságnak, az élet jó lesz.

Reda ar-Rubi, pék: Minden jobb lesz, de ha nem, újra kijövünk, és még több változtatást követelünk. Elég volt. Véget vetettünk minden igazságtalanságnak.

Szafvan Abu Sztat: Mostantól fogva, akárki is fog uralkodni, tudni fogja, hogy ez a nép hatalmas.

Ali al-Tajab fiatal tüntető: ez nemzedékünk legboldogabb napja.

Kórus a Tahrír (Szabadság) téren: Egyiptomi vagyok... Büszke vagyok Egyiptomra.


 Az egyiptomi események hatását az egész Közel-Kelet érzi

Alig egy hónappal azután, hogy Tunézia Zin el-Abidin ben Ali zsarnokoskodó elnök elűzését ünnepelte, a pénteki kairói események még erőteljesebb képet festettek az arab utca újkeletű hatalmáról: öklüket rázó tömegek a tekintélyelvű Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását ünnepelték.

Mubaraknak, csaknem három évtizeden át a közel-keleti politika és a térséggel kapcsolatos nyugati politika fő támaszának a bukása újabb történelmi pillanatot jelent az arab világnak. Ami január végén még a kemény rendszerrel szembeni lázadási kísérletként indult, népfelkeléssé nőtte ki magát, amely pénteken végül néhány óra leforgása alatt Kairó elhagyására és lemondásra kényszerítette Mubarakot.

A "nílusi forradalom" azonban - amely 32 évvel az amerikai támogatást élvező iráni sah kormányának bukása után következett be - súlyos kérdéseket vet fel a Nyugattal szövetségesi viszonyt ápoló térségbeli kormányok hosszú távú stabilitását illetően, és jelentősen kihathat a Földközi-tenger medencéjétől a Perzsa-öbölig terjedő térséggel kapcsolatos amerikai politikára. Nem biztos, hogy a reformokat követelő mozgalom a közeljövőben újabb országokra terjed át, ám hatása kevésbé látványos, de fontos változásokban, reformokban már érezteti hatását.

Szaúd-Arábiában - amely Egyiptom mellett az Egyesült Államok Közel-Kelet-politikájának másik sarokköve - ellenzéki aktivisták csütörtökön kérték Abdallah királytól politikai párt engedélyezését, ami ritka példa a Mubarakot az utolsó pillanatig támogató szaúdi uralkodó abszolút hatalmának megkérdőjelezésére.

Szíriában február elején megkíséreltek az egyiptomi tüntetések "ihlette" tiltakozásokat szervezni, de a biztonsági erők leverték a kísérletet. A héten azonban három év óta először ismét elérhető volt a Facebook közösségi portál és a YouTube videomegosztó - jóllehet ilyen közösségi oldalakon kezdték el szervezni az egyiptomi megmozdulásokat is.

Jordániában az új miniszterelnök, Maarúf al-Bahít szerdán megígérte, folytatják azokat a politikai reformokat, amelyeket az uralkodót kormányátalakításra rákényszerítő tüntetők követeltek.
Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök - szintén fontos amerikai szövetséges, aki már több mint három évtizede hatalmon van - a múlt héten meghajolt a tüntetők nyomása előtt és bejelentette, hogy nem indul a következő, 2013-ban esedékes elnökválasztáson és nem próbálja meg hatalmát átadni a fiának.

Bahreinben, amely a politikailag legmegosztottabb öbölmenti ország, az uralkodó, Hamad bin Isza al-Kalifa sejk néhány órával Mubarak bukása előtt bejelentette, minden család közel 2700 dollárnak megfelelő értékű juttatást kap. Az uralkodó ezzel nyilván a feszültséget akarta csillapítani.

Olvasóink írták

 • 3. PityukaBá 2011. február 12. 20:43
  „a buta magyar azzal van elfoglalva mi van odaát de mi van ideát.”
 • 2. Jandex 2011. február 12. 11:38
  „1. Freehill 2011.02.12. 11:15
  Hát persze,30 évig minimum eltart majd! :)))/vagy királyunk újabb látogatásáig! :))) /”
 • 1. Freehill 2011. február 12. 11:15
  „"a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése"
  A kérdés csak az, hogy ezt a hadsereg is így gondolja -e...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt ember meghalt repülőgép-balesetben Svájcban

Öt ember meghalt Svájc déli részén pénteken, mert lezuhant a repülőgépük - jelentette a svájci… Tovább olvasom