Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Egyiptom - Üdvözli a világ Mubarak lemondását

Mubarak egyiptomi elnök péntek esti lemondásának nemzetközi visszhangja egyértelműen pozitív volt.
Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök közép-európai idő szerint 21 órakor beszédet fog mondani. Ez egy történelmi nap, egy sarkalatos pillanat Egyiptom és a Közép-Kelet történetében, s az egyiptomiak jogait tiszteletben kell tartani - jelentette ki Kentuckyban Joe Biden amerikai alelnök. Hangsúlyozta, hogy a változásnak "visszafordíthatatlannak" kell lennie.

Nicolas Sarkozy francia elnök reményét fejezte ki, hogy az új egyiptomi vezetés "szabad és átlátható" választásokat rendez annak érdekében, hogy demokratikus intézmények jöjjenek létre az arab országban. A francia államfő közleményében egyben üdvözölte Hoszni Mubarak "bátor és szükséges" döntését arról, hogy lemond a hatalomról - jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját" - jelentette Kárpáti János, az MTI brüsszeli tudósítója.

Ashton szerint ezzel a lépéssel megnyílt az út a legnépesebb arab államban a "gyors és mélyreható reformok" előtt. A főképviselő hangsúlyozta, hogy most olyan, széles alapokon nyugvó kormányzatot kell létrehozni Egyiptomban, amely tiszteletben tartja a lakosság reményeit, és meghozza a stabilitást. Az Európai Unió - tette hozzá - kész arra, hogy ehhez segítséget nyújtson.

"Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Mubarak lemondásának hírét.

Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".

"A hadseregnek konstruktív szerepet kell játszania a demokratizálódási folyamatban" - jelentette ki Buzek.

Joseph Daul, az EP legnagyobb létszámú frakciójának, a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú néppárti képviselőcsoportnak az elnöke úgy vélekedett, hogy Mubarak távozása a békés átmenet kezdetét jelenti Egyiptomban "a pluralista demokrácia, a jó kormányzás és az emberi jogok (tiszteletben tartása) felé".

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője nyilatkozatában szintén történelmi jelentőségű fejleményként értékelte Mubarak lemondását, és megállapította: Tunézia után most Egyiptomban is megkezdődik a demokratikus folyamat.

"Tunézia és Egyiptom népe bebizonyította, hogy tévedtek azok, akik szerint az iszlámot nem lehet összeegyeztetni a demokráciával" - hangoztatta Verhofstadt.

Polgári, demokratikus kormányzat kialakulásához kell vezetnie az egyiptomi átmenetnek - mondta péntek esti nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök - jelentette Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

Cameron kijelentette: az új egyiptomi kormánynak hozzá kell kezdenie a nyitott, szabad, demokratikus társadalom felépítéséhez. Ami pénteken történt, az csak az első lépés, és "Egyiptom jelenlegi irányítóinak" kötelességük figyelembe venni a nép akaratát - mondta a brit kormányfő.

Az MTI moszkvai tudósítója, Horváth Júlia az orosz külügyminiszter reakcióját ismertette: Szergej Lavrov reméli, hogy az egyiptomi ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására.

"A legújabb híreket az alapvető politikai erők között zajló folyamat eredményének tekintjük. A történtek arról tanúskodnak, hogy a hatóságok felelősségteljesen közelítenek a problémákhoz, és a nemzeten belüli egyetértés elérésére törekednek.

Arra számítunk, hogy a legutóbbi események elősegítik a stabilitás helyreállítását, a hatalmi struktúrák normális működésének biztosítását, s hogy nem csupán a jelenlegi hatalom, hanem az ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására" - mondta Lavrov a legfrissebb egyiptomi fejleményekről.

A német kancellár örömmel nyugtázta az egyiptomi fejleményeket, "történelmi változásnak" nevezve az elnök lemondását.

Angela Merkel hangsúlyozta: azt kívánja, hogy Egyiptomban olyan társadalom jöjjön létre, amely mentes a korrupciótól, cenzúrától, letartóztatásoktól és kínzástól. A békés változásra szabad választásokkal kell föltenni a koronát - hangoztatta a német kormányfő.

Guido Westerwelle alkancellár és külügyminiszter történelmi fordulatnak nevezte az Egyiptomban történteket. Mint hozzátette, a német kormány kész segítséget nyújtani demokratikus választások lebonyolításához az arab országban - ismertette a német politikusok nyilatkozatait Dorogman László, az MTI berlini tudósítója.

Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. "Reméljük, hogy a demokrácia felé történő átmenet Egyiptomban erőszak nélkül zajlik, s hogy a két ország közötti békeszerződés érvényes marad" - tette hozzá. "Ez a szerződés mindkét ország érdekét szolgálja, s garanciát jelent a térség egészének stabilitása szempontjából" - mondta.

Irán szintén üdvözölte az egyiptomi fejleményeket. A teheráni külügyi szóvivő szerint az egyiptomi emberek "nagy győzelmet" arattak. "Reméljük, hogy folytatva ezt az utat az egyiptomiak összes történelmi követelése megvalósul" - mondta.

Szabad választásokat követelt Ban Ki Mun ENSZ főtitkár New Yorkban. Mint mondta, tiszteletben tartja Mubaraknak az egyiptomi nép érdekében hozott "nehéz döntését".

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. február 12. 12:21
    „Kinában más volt az elvtársak reakcioja. A stabilitás fontosságán volt a hangsuj és a káoszt, kifosztott üzleteket és kihalt utcákat mutogatták. Arrol hogy a nép ünnepel, mert megbukott az egy párt rendszer semmit nem mutattak. Ámerika volt a kezdeményezö aki az ellenzéket támogatta és stabilizálja az ottani állapotokat. A katonaságnak megvan mondva hogy milyen feltételek szerint várhat az ország és ök nyugati támogatást. Ezt hivják Ámerikai vezetésnek, ami fontos a nagyvilágban. Kinai vezetésröl itt szó se lehet. Itt legfeljeb a kommunista párt megbuktatásárol lehet szó.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Sarkozy szabad és átlátható választásokat sürget

Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken reményét fejezte ki, hogy az új egyiptomi vezetés "szabad… Tovább olvasom