Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Egyiptom - Több száz sérült a Tahrír téren

Több tucatnyian - legfrissebb hírek szerint több százan - megsebesültek a kairói Tahrír téren szerdán, miután Hoszni Mubarak elnök hívei rátámadtak az ellenzéki tüntetőkre - közölték szemtanúk.

Az ellenfelek botokkal és kövekkel vívtak "csatát", amelyben a lovas-tevés támadókat körbefogták, és a földre rángatták. A helyszínen tartózkodó katonák állítólag figyelmeztető lövésekkel próbálták megfékezni az indulatokat, de nem avatkoztak közbe. Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az al-Dzsazíra televízióban azt kérte a katonáktól, hogy "védjék meg az egyiptomi életeket". Nem maradhatnak semlegesek, még ma közbe kell lépniük - mondta. Reméli - tette hozzá -, hogy Mubarak nem várja meg a távozással a pénteket, amikor újabb nagy tüntetés lesz.

A délutáni tömegverekedésben több ezren vettek részt. A pár hátasló és teve valószínűleg a turistákat szolgálta eredetileg. A tömegben felmerült a gyanú, hogy Mubarak hívei valójában civilbe öltözött állambiztonságiak. A belügyminisztérium ezt tagadja, akárcsak a hadsereg azt, hogy lövéseket adott volna le.

A Tahrír téri összecsapással párhuzamos békésen is tüntettek Mubarak hívei egy másik helyszínen. Mintegy húszezer, ránézésre a középosztályhoz tartozó ember vonult fel azt követelve, hogy szűnjön meg a felfordulás, mert az elnök már elég engedményt tett, és attól lehet tartani, hogy a káosz élelmiszerhiányhoz és más hiányokhoz, az egyiptomi valuta értékének zuhanásához vezet. "A fáraók napjai óta stabil ország voltunk. Ezek a tüntetők Szomáliává akarnak változtatni minket, amely szegény és háborúban áll önmagával" - vélekedett egyikük.

Sokan azt mondták, hogy ők nem feltétlenül az elnököt támogatják, de a Mubarak-ellenes tüntetőknek elégedetteknek kell lenniük a kedd éjjeli ígérettel, hogy az elnök hét hónap múlva lemond. "Időt kell neki adni a békés hatalomváltáshoz" - jelentették ki.

A besötétedés után is folytatódott a tömegverekedés a kairói Tahrír téren és környékén, s a sérültek száma már több százra növekedett - jelentették a francia hírügynökség helyszíni tudósítói szerdán.

Hoszni Mubarak hívei a teret övező házak tetejéről köveket zúdítanak a tüntetőkre - közölték. Közben egyesek Molotov-koktélokat kezdtek dobálni: többek között a világhírű műkincseket őrző Egyiptomi Múzeum udvarába is behajítottak ilyen gyújtópalackokat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "elfogadhatatlannak" nevezte, hogy békés tüntetőkre támadnak Egyiptomban.

Olvasóink írták

 • 2. miracle. 2011. február 03. 07:52
  „Azok a bizonyos mubarak támogatók akik keverik a káoszt nem mások mint civilnek öltözött sünök.
  Ez már nyílt titok.
  Ismerős helyzet, azt hiszem”
 • 1. omarhulm 2011. február 02. 19:07
  „Több száz megsérült a Tahrír téren. A cikk címében nem látom az alanyt.
  1. Több száz sérült a Tahrír-téren
  vagy
  2. Több száz ember megsérült a Tahrír-téren

  Legalább a címet írják már helyesen Tisztelt Szerkesztők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vilmos celebmentes esküvőt akar

Jórészt celebmentes esküvőt tervez Vilmos brit trónörökös és menyasszonya.
Tovább olvasom